Jogszabálycsomag az 500 milliós uniós egységes piac élénkítésére - Az Európai Bizottság javaslata

2017.01.11. Jogi Fórum / MTI

Az Európai Bizottság jogszabálycsomagot javasolt a szolgáltatások támogatására, az 500 milliós uniós egységes piac élénkítésére.

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint a kedden beterjesztett javaslatcsomag az uniós egységes piac nyújtotta lehetőségek teljes körű kiaknázására irányul annak érdekében, hogy az európai vállalkozások az egységes piaci tevékenységükre építve sikeresen terjeszkedhessenek világszerte.
    

A javasolt intézkedéseknek az a céljuk, hogy megkönnyítsék a szolgáltatóknak az adminisztratív előírások teljesítését, és segítsenek a tagállamoknak azonosítani a belföldön dolgozó vagy határokon átívelő szakmai tevékenységet folytató szakemberekre vonatkozóan előírt, indokolatlanul nagy terhet jelentő, illetve idejétmúlt jogszabályi követelményeket.
    

A már hatályos uniós szolgáltatási jogszabályok módosítása helyett a bizottság az előírások bevezethetőségének javítására helyezte a hangsúlyt, ugyanis a szabályok maradéktalan végrehajtása véleményük szerint igazolhatóan hozzájárul az uniós gazdaság fellendítéséhez.
    

Az uniós bizottság új európai elektronikus szolgáltatási kártyát kíván bevezetni, amely az egyszerűsített elektronikus eljárás során könnyíteni fogja az üzleti szolgáltatásokat nyújtó gazdasági szereplőknek, valamint az építőipari szolgáltatóknak, hogy eleget tegyenek a külföldi szolgáltatásnyújtásra vonatkozó adminisztratív kötelezettségeiknek.
    

A szakmai szolgáltatásokra vonatkozó nemzeti szabályok áttekintését is javasolta a bizottság, mivel sok esetben a túlzottan nagy terhet jelentő és elavult szabályok indokolatlanul megnehezítik a megfelelően képesített jelentkezőknek, hogy otthon, vagy más uniós országban elhelyezkedjenek.
    

A bizottság megjegyezte, azokban a tagállamokban, ahol megnyitották a szolgáltatási piacokat, olcsóbbak a szolgáltatások és nagyobb a választék, miközben a fogyasztók és a munkavállalók magas fokú védelme nem gyengült.
    

A kedden kiadott iránymutatás azoknak a szakmai szolgáltatásoknak a szabályozása terén végrehajtandó nemzeti reformokra vonatkozik, amelyektől a legnagyobb mértékű növekedés és munkahelyteremtés remélhető - tette hozzá az Európai Bizottság.

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI BIZOTTSÁG