Az OBH Ellenőrzési Főosztálya az Országos Bírói Tanács 2017. január 10-i ülésére elkészítette a 2016. évi tevékenységéről szóló éves ellenőrzési jelentését.

A jelentés bemutatja az Ellenőrzési Főosztály humán erőforrás-ellátottságát, a 2016-ban teljesített ellenőrzéseket, a soron kívül teljesített feladatokat, valamint a tanácsadó és egyéb szakmai feladatokat.

A 2016-ban teljesített ellenőrzések közül a fejezeti szintű informatikai rendszerellenőrzés kiemelkedik összetettségében, ráfordításigényében, valamint abban, hogy az informatika területét érintően a Bíróságok fejezetben ilyen rendszerellenőrzés még nem volt.

A jelentés kitér az eddig elkészült módszertani anyagok bemutatására is. 2014 -2016-ig tíz egységes ellenőrzési szempontot rögzítő módszertani anyag került kidolgozásra. Az Országos Bírósági Hivatal elnöke a gyakorlatban történő alkalmazásra valamennyi intézmény belső ellenőre számára ellenőrzések lefolytatását rendelte el.

Az Ellenőrzési Főosztály az ellenőrzési tevékenység további fejezeti szintű fejlesztését a jövőben újabb egységes módszertani anyagok kidolgozásával, a jó gyakorlatok ellenőrök általi gyűjtésével, közös műhelymunkákkal hivatott megvalósítani.