Tiltakozását fejezte ki kedden a strasbourgi városvezetés az Európai Parlament (EP) elnöki tisztjéért induló jelöltek azon tervei ellen, amelyek szerint az uniós képviselőtestület munkáját egy helyszínen, Brüsszelben kellene összevonni.

A Politico brüsszeli hírportál által szervezett, múlt heti elnökjelölti vitában az indulók mindegyike kiállt amellett, hogy az uniós parlament költözzön el a francia városból.
    

Roland Ries strasbourgi polgármester és Philippe Richert, Franciaország keleti régiójának vezetője ezért kedden, az elnökválasztás napján levelet küldött a jelölteknek, amelyben aggodalmuknak adtak hangot az EP székhelyével kapcsolatos álláspontjuk miatt.
    

“Rendkívül nyugtalanító ez a kijelentése, ellentétben áll a joggal és az alapszerződésekkel. Ahhoz, hogy a jelenlegi helyzetet bármilyen módon megváltoztassák, a szerződések módosítására van szükség a tagállamok egyhangú döntése nyomán” – írták.
    

Martin Schulz, az EP távozó elnöke a jelenlegi rendszer fenntartását támogatta.
    

Az Európai Parlament három székhellyel működik: munkája legnagyobb részét Brüsszelben végzi, de titkársága Luxembourgban van, és a képviselők havonta négy napon át a franciaországi Strasbourgban üléseznek. A parlament kétlakiságának régóta számos bírálója van, akik szerint a havonkénti költözködés, az “utazó cirkusz” rengeteg kényelmetlenséggel és felesleges kiadással jár.
    

Az EP székhelyeinek kérdéséről annak idején a tagállamok kormányai döntöttek, és a döntést felülbírálni is kizárólag ők tudják, egyhangú szavazással. Márpedig Párizs váltig kitart amellett, hogy az EP strasbourgi székhelye az európai nemzetek közötti megbékélés jelképe, s soha nem fogják hagyni, hogy az intézmény elköltözzön. Emellett az EP jelentős bevételt is jelent a francia-német határon fekvő elzászi városnak.