2017. január 20-án a Gyulai Törvényszék és a NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatósága közös szakmai napot tartott a Gyulai Törvényszék Dísztermében. A rendezvényen a bírák és bírósági titkárok mellett az adó- és vámhivatal munkatársai vettek részt, továbbá megtisztelték jelenlétükkel a programot a Szegedi Törvényszék és a Szolnoki Törvényszék képviselői is.

Dr. Csepregi-Matus Éva, a Gyulai Törvényszék elnökhelyettesének köszöntőjét követően dr. Kovács Tamás, a NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóságának igazgatója tartott előadást. A NAV átalakítása kapcsán ismertette a szervezeti felépítést, az adóigazgatás és a bűnüldözés területén megjelenő kihívásokat, és szólt arról az új szemléletről is, melynek középpontjában a jogbiztonság és az objektivitás mellett az ügyfélcentrikusság, valamint a tényleges segítséget nyújtó tájékoztatás áll. Kitért a költségvetést érintő büntetőügyek típus szerinti megoszlására, jellegére, a tipikus elkövetési magatartásokra.

A szünetben a résztvevők a törvényszék udvarán megtekinthették a NAV speciálisan felszerelt kutató- és irodabuszát, és az alkalmazott technikai eszközöket, majd kérdéseket tehettek fel a pénzügyőröknek. Ezután a Díszteremben folytatódott a program, ahol a NAV keresőkutyája tartott lebilincselő bemutatót, melynek során hibátlanul megtalálta a teremben elrejtett cigarettákat.

Ezt követően dr. Török Árpád ezredes úr előadása következett, aki a Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóság igazgatójaként a költségvetési bűncselekmények felderítéséről, a nyomozás módszereiről, valamint a titkos adatszerzésről és a titkos információgyűjtésről beszélt. Szemléletes előadásában megosztotta a felderítéssel kapcsolatos tapasztalatokat, a gyakorlati problémákat, és példákat hozott a tipikus elkövetési magatartásokra e bűncselekményeket érintően, illetve eseteken keresztül felvázolta a felderítés folyamatát és az alkalmazott eszközöket.

A rendezvény végén alkalom nyílt arra, hogy az adóhatóság és a bíróság képviselői egyes gyakorlati kérdéseket megvitassanak. Valamennyi résztvevő egyetértett abban, hogy a közös szakmai napok rendkívül hasznosak, hiszen a két hivatásrend dolgozóinak munkája számos ponton kapcsolódik, és e programok megfelelő fórumot teremtenek a jogi álláspontok megismerésére, egyeztetésére.