Az Európai Bizottság a schengeni övezeten belüli, több uniós tagállam által ideiglenesen bevezetett határellenőrzés további három hónapos meghosszabbítását javasolta.

Az uniós bizottság tájékoztatása szerint az Európai Tanácsnak engedélyeznie kellene a tagállamok számára az egyes ausztriai, németországi, dániai, svédországi és norvégiai, a schengeni övezeten belüli érvényben lévő ideiglenes határellenőrzés további három hónapra történő fenntartását.
    

A bizottság véleménye szerint a helyzet fokozatos stabilizálódása, valamint a külső határok hatékonyabb igazgatása és a schengeni térség védelme érdekében javasolt uniós szintű intézkedések végrehajtása ellenére, a schengeni rendszer helyreállítására irányuló ütemterv feltételei, amelyek lehetővé teszik a schengeni térség rendes működését, egyelőre nem teljesültek maradéktalanul.
    

Dimitrisz Avramopulosz, a migrációs ügyekért, az uniós belügyekért és az uniós polgárságért felelős biztos hangsúlyozta, az Európai Bizottság továbbra is elkötelezetten dolgozik a tagállamokkal azon, hogy a belső határokon érvényben lévő ideiglenes határellenőrzést fokozatosan megszüntethesse és a schengeni térség újra a megszokott módon, belső határellenőrzések nélkül működhessen.
    

A bizottság elővigyázatossági okokból indokoltnak tartja, hogy az érintett tagállamok – kizárólag a lehetséges alternatív intézkedések megvizsgálását követően – kivételes eszközként és szigorú feltételek mellett további három hónapra alkalmazhassák a jelenlegi korlátozott belső határellenőrzést. Az ilyen ellenőrzéseknek célzottnak, a hatályukat, gyakoriságukat, helyüket és idejüket tekintve pedig korlátozottnak kell lenniük – húzta alá a biztos.
    

Az ellenőrzések a Tanács 2016. november 11-i ajánlásában szereplő belső határokkal megegyező alábbi határokat érintik: Ausztria: az osztrák-magyar és az osztrák-szlovén szárazföldi határ; Németország: a német-osztrák szárazföldi határ; Dánia: a Németországba kompjáratokat üzemeltető dán kikötők és a dán-német szárazföldi határ; Svédország: a déli és nyugati rendőrségi körzetben található svéd kikötők és az Öresund híd, Norvégia: a Dániába, Németországba és Svédországba kompjáratokat üzemeltető norvég kikötők.