Dzsihadisták állampolgárságának megvonása - Jóváhagyta a holland parlament a törvényjavaslatot

2017.02. 8. Jogi Fórum / MTI

Jóváhagyta a holland parlament felsőháza azt a vitatott törvényjavaslatot, amelynek értelmében megfoszthatók lesznek holland állampolgárságuktól a terrorszervezetekhez csatlakozó kettős állampolgárok.

A jogszabály lehetővé tenné a kormány számára, hogy megvonja az állampolgárságot azoktól a kettős állampolgároktól, akik veszélyt jelentenek a nemzetbiztonságra, még akkor is, ha nem ítélték el őket terrorizmus miatt. Elsősorban azokra vonatkozna az új törvény, akik azért utaznak külföldre, hogy ott terrorcsoportokhoz csatlakozzanak.
    

A parlament mindkét háza által elfogadott jogszabály azt hivatott megakadályozni, hogy a "nemkívánatos külföldinek" nyilvánított érintettek legális úton visszatérhessenek Európába.
    

A nemzetközi egyezményeknek megfelelően ilyen intézkedést nem lehet foganatosítani a kizárólag holland állampolgársággal rendelkező személyekkel szemben, hiszen akkor hontalanná válnának. 
    

A holland törvényhozás alsóháza tavaly májusban hagyta jóvá a tervezetet, amely része egy terrorellenes intézkedéscsomagnak.
    

Korábbi hírszerzési információk szerint több mint 200 holland állampolgár csatlakozott Szíriában és Irakban az Iszlám Állam nevű terrormilíciához.
    

A 2015. november 13-ai párizsi terrortámadásokat követően Francois Hollande francia elnök hasonló javaslattal állt elő a kettős állampolgárokra vonatkozóan, de a kezdeményezés végül megbukott.

  • kapcsolódó anyagok
TERRORIZMUS
HOLLANDIA