Bűnözés visszaszorításáról írt alá rendeleteket Donald Trump - Új korszak veszi kezdetét az elnök szerint

2017.02.10. Jogi Fórum / MTI

Donald Trump amerikai elnök három rendeletet írt alá, amelyek a bűnözés visszaszorítását célozzák.

Jeff Sessions, a szerdán megszavazott új igazságügyi miniszter a Fehér Ház Ovális Irodájában letette hivatali esküjét, és Donald Trump ezt megelőzően írta alá az elnöki rendeleteket. 
    

Az egyik elnöki rendelet a drogkartellek felszámolására irányul, a másik különleges munkacsoport felállítását javasolja az Egyesült Államokban elharapódzó erőszakos bűnözés visszaszorítására, a harmadik pedig a rendőrök elleni erőszak megfékezését célozza. Mindehhez Trump a belbiztonsági és az igazságügyi minisztérium közreműködésére számít. 
    

Az eskütételi ceremónián mondott rövid beszédében az elnök a bűnözés és a terrorizmus elleni küzdelem "új korszakát" ígérte, s hangsúlyozta, hogy megtöri "az országban eluralkodott bűnözők kartelljeit, amelyek tönkreteszik fiataljainkat". Trump szerint új korszak kezdődik az igazságszolgáltatásban, mégpedig azonnal. 
    

Az új igazságügyi miniszter Jeff Sessions a bevándorlásra utalva kifejtette, hogy "véget kell vetnünk a törvénytelenségnek, amely veszélyezteti a közbiztonságot". Egyúttal leszögezte azt is, hogy  - mint fogalmazott - a bevándorlás jogszerű rendszerére van szükség,  olyan rendszerre, amely az Egyesült Államok népének érdekeit szolgálja.  
    

A Fehér Ház az eskütétel után jelentette be, hogy Trump elnök a jövő héten a Fehér Házban fogadja Justin Trudeau, kanadai miniszterelnököt.

  • kapcsolódó anyagok
BŰNÜLDÖZÉS
USA