Az új szabályok tükrözik a kulturális és szórakoztató célú tartalmak élvezetének új, az Európán belüli mobilitáshoz kapcsolódó módozatait.

Az uniós tárgyalófelek – az Európai Parlament, a tagállamok és az Európai Bizottság – között ma este létrejött megállapodásnak köszönhetően hamarosan lehetővé válik, hogy az európai polgárok az EU-n belül bárhol teljes körűen igénybe vehessék filmekre, sporteseményekre, e-könyvekre, videojátékokra vagy zenei szolgáltatásokra való előfizetéseiket. Ez a megállapodás az első kézzelfogható lépés az uniós szerzői jogi szabályozásnak a Bizottság által a digitális egységes piaci stratégia keretében javasolt korszerűsítése felé.

Andrus Ansip, a digitális egységes piacért felelős alelnök üdvözölte az egyezséget, amely alig egy héttel követte a nagykereskedelmi barangolási díjakra vonatkozó megállapodást: „A mai megállapodás kézzelfogható előnyökkel jár az európai fogyasztók számára. Akik az otthonukban előfizetéssel rendelkeznek, a jövőben Európán belül utazva is zavartalanul élvezhetik kedvenc sorozataikat, zenecsatornáikat, sportközvetítéseiket. Ez fontos újabb lépés a digitális tartalmak egységes piacán meglévő akadályok lebontása felé. Szeretném megköszönni Jean-Marie Cavada európai parlamenti előadónak, a Tanács máltai elnökségének, az Európai Unió Tanácsának, illetve minden résztvevőnek a mai kompromisszum érdekében kifejtett erőfeszítéseiket. A közeljövőben hasonló egyezségekre kell jutni az uniós szerzői jogi szabályozás korszerűsítésére vonatkozó egyéb javaslatainkról, melyek a kreatív tartalmakhoz való, határokon átnyúló hozzáférés bővítését szolgálják. E cél megvalósításában számítok az Európai Parlament és a tagállamok támogatására.”

Navracsics Tibor, oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős biztos kijelentette: „A digitális technológiák új lehetőségeket kínálnak arra, hogy otthonunktól távol is élvezhessük a kulturális tartalmakat, ezért nagy igény mutatkozik irántuk. A mai megállapodás új kapukat nyit meg a polgárok számára, s egyúttal jobban védi az alkotókat és mindazokat, akik részt vesznek a kulturális és sportesemények létrehozásában. Ez a kiegyensúlyozott megoldás támogatja az alkotók és a fogyasztók számára egyaránt új lehetőségeket kínáló digitális egységes piac kiépítése érdekében tett erőfeszítéseinket.”

Az új hordozhatósági szabályok illeszkednek a kulturális és szórakoztató célú tartalmak élvezetének új, Európában is elterjedt módozataihoz. 2016-ban az európaiak 64%-a használt internetes platformokat videojátékok, képek, filmek és zenék lejátszása vagy letöltése céljából. Ehhez egyre nagyobb arányban használtak mobilkészüléket. Egy 2015-ben készült felmérés szerint minden harmadik európai polgár kívánatosnak tartja a tartalmak határokon átnyúló hordozhatóságát. E lehetőség a fiatalok körében még nagyobb jelentőséggel bír. A 15 és 39 év közötti megkérdezettek fele tartotta fontosnak a hordozhatóságot, illetve azt, hogy az előfizetett szolgáltatásokhoz Európán belül bárhol hozzáférhessen.

Az új szabályok értelmében a fogyasztók az EU-n belül utazva ugyanúgy hozzáférhetnek a megvásárolt online tartalomszolgáltatásokhoz, mint otthonukban. Például a Canal+ csatorna filmeket és sorozatokat kínáló online videotékájának francia előfizetője akkor is hozzáfér majd a Franciaországban elérhető filmekhez és sorozatokhoz, ha éppen Horvátországban nyaral vagy Dániában jár üzleti úton.

Az olyan online tartalomszolgáltatók, mint a Netflix, a MyTF1 vagy a Spotify különböző eszközökkel – például a fizetés módja, helyhez kötött internetszerződés megléte vagy IP-cím alapján – ellenőrzik az előfizető lakóhely szerinti országát. Az új szabályok kötelezőek lesznek minden olyan szolgáltatóra, amely térítés ellenében nyújt online tartalomszolgáltatást. A térítésmentesen kínált szolgáltatások (például online közszolgálati televízió- vagy rádiótartalmak) szolgáltatói önkéntes alapon szintén felkínálhatják e tartalmak hordozhatóságát regisztrált felhasználóiknak.

A következő lépések

A most megkötött megállapodást az Európai Unió Tanácsának és az Európai Parlamentnek is hivatalosan jóvá kell hagynia. Elfogadásuk esetén az új szabályok 2018 elejétől minden tagállamban alkalmazandóvá válnak és a vonatkozó rendelet 9 hónapos előkészületi időszakot ír elő, hogy a szolgáltatók és a jogtulajdonosok felkészülhessenek az új szabályok alkalmazására.

Háttér-információk

2015 decemberében az Európai Bizottság javaslatot terjesztett elő egy, az online tartalmak Európán belüli hozzáférhetőségének bővítésére irányuló rendeletre. Ez volt a digitális egységes piaci stratégia első jogalkotási javaslata, melyet 2016 szeptemberétől az európai kulturális sokszínűség és az online hozzáférhető tartalmak bővítését célzó, az online piac minden szereplője számára is egyértelműbb szabályokat kínáló, korszerű uniós szerzői jogi szabályozás egészített ki. A rendelet azokra az online tartalomszolgáltatásokra összpontosít, amelyek esetében a szerzői jogi szabályok alkalmazása a leginkább releváns kérdés. Ilyenek például az online videotéka platformok (Netflix, HBO Go, Amazon Prime, Mubi, Chili TV), az online televíziószolgáltatások (Viasat Viaplay, Sky Now TV, Voyo), a zenei streaming szolgáltatások (Spotify, Deezer, Google Music), illetve az online videojáték-piacterek (Steam, Origin).Mindezen szolgáltatások fő eleme az, hogy a szerzői jog és kapcsolódó jogok által védett tartalmakhoz és audiovizuális médiaszolgáltatásokhoz adnak hozzáférést.

Az online tartalomszolgáltatásokhoz való, határokon átnyúló hozzáférés lehetősége még kiemeltebb jelentőséget nyer 2017. június 15-től, amikor az új roaming-szabályok életbe lépnek. Az említett időponttól a rendszeresen utazó uniós polgárok – a méltányos használat feltétele mellett – Európán belül mindenütt a belföldi árakon használhatják a mobilinternet-szolgáltatásokat (lásd a témában megjelent sajtóközleményt).