A madridi büntetőbíróság vizsgálatot indít a spanyol jegybank (Banco de Espana) és a spanyol tőzsdefelügyelet (CNMV) volt elnökei ellen a Bankia hitelintézet 2011. évi, a feltételezések szerint szabálytalan tőzsdei bevezetése miatt.

A bíróság tájékoztatása szerint Miguel Ángel Fernández Ordónez, aki 2006-től 2012-ig állt a jegybank élén, és Julio Segura, aki 2007 és 2012 között vezette a tőzsdefelügyeletet (CNMV), úgy hagyta jóvá a Bankia tőzsdére lépését, hogy annak “életképtelenségére” többször figyelmeztetett a Banco de Espana inspekciós csoportja.
    

Az általuk adott előrejelzés 15 milliárd eurós, a részvényeseket és az adófizetőket érintő várható kárról szólt.
    

A Bankia 2011-ben, a gazdasági válság közepén alakult hét különböző takarékbank fúziójával és vált Spanyolország negyedik legnagyobb hitelintézetévé, majd még abban az évben bevezették a tőzsdére.
    

A következő évben a spanyol állam 22 milliárd eurós pénzügyi mentőövet dobott a csőd közelébe jutott banknak. A kormánynak ehhez az Európai Bizottsághoz kellett fordulnia, amely végül mintegy 40 milliárd eurónyi euróövezeti hitel folyósítását hagyta jóvá a spanyol bankrendszer megmentésére.
    

Ebben az időszakban a Bankia élén Rodrigo Rato, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt vezérigazgatója, egykori gazdasági miniszter állt, aki ellen jelenleg több bírósági eljárás is zajlik, egyebek mellett csalás és hamis könyvelés miatt.
    

A Bankia tavaly év elején jelentette be, hogy körülbelül 200 ezer kisrészvényesét kártalanítja mintegy 1,5 millió euró értékben a 2011-ben történtek miatt.