A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 8,5 millió forintra bírságolta a Sberbank Magyarország Zrt.-t, mert egyes fogyasztói kölcsönszerződéseinél megsértette a felszámítható késedelmi kamat felső mértékére vonatkozó előírásokat. A bank köteles visszafizetni a fogyasztókra terhelt, összesen csaknem 14 millió forint késedelmi kamatkülönbözetet is.

Az MNB tájékoztatása szerint az eljárás során a 2015. február 1. és 2016. szeptember 20. közötti időszakban történt késedelmi kamatszámításokat tekintették át. Megállapították, hogy a Sberbank mintegy 5 ezer fogyasztói kölcsönszerződésnél a jogszabályi maximumnál magasabb késedelmi kamatot fizettetett meg ügyfeleivel, összesen 13,8 millió forintot. A bank így a jogszabály által meg nem engedett árazást alkalmazott, amellyel indokolatlan többletterhet rótt a fogyasztókra.
    

A jegybank kötelezte a Sberbankot, hogy a jogtalanul beszedett késedelmi kamatkülönbözetet fizesse vissza ügyfeleinek, és annak összegéről, illetve a késedelmi kamat jogszabályoknak megfelelő mértékéről az érintett fogyasztókat levélben is tájékoztassa.

A közlemény szerint a bírság összegének meghatározásakor súlyosító körülménynek számított, hogy a jogsértő gyakorlat mintegy 5 ezer ügyfélszerződést érintett. Enyhítő körülmény volt ugyanakkor, hogy a bank együttműködő magatartást tanúsított, a fogyasztókat ért anyagi hátrány gyors és teljeskörű megszüntetése érdekében már az eljárás folyamán intézkedési tervet dolgozott ki.

A Sberbank Magyarország Zrt. állásfoglalása

A Sberbank Magyarország Zrt. a 2017. február 14-én megjelent MNB-határozattal kapcsolatban az alábbiakat teszi közzé: a kifogásolt fogyasztói szerződésben érintett ügyfelek értesítése és a kamatkülönbözet visszatérítése már megtörtént.  Emellett a hitelintézet már a Magyar Nemzeti Bank vizsgálata során olyan módon változtatott saját belső folyamatain, hogy a mostanihoz hasonló eset a jövőben ne történhessen meg

A Sberbank Magyarország Zrt-ről

A Sberbank Magyarország Zrt. a Sberbank Europe AG leányvállalata, lakossági-, mikro-, KKV- és nagyvállalati ügyfeleknek nyújt teljes körű banki szolgáltatást Magyarországon. A bank 1993 óta működik sikeresen a magyar piacon. A bécsi központú Sberbank Europe csoport Európa 9 piacán van jelen: Ausztriában, Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban, Csehországban, Magyarországon, Szlovéniában, Szerbiában, Ukrajnában és Németországban.