Nem mond le Jean-Claude Juncker - Az Európai Bizottság cáfolta a híreket

2017.02.21. Jogi Fórum / MTI

Határozottan cáfolta az Európai Bizottság a testületet vezető Jean-Claude Juncker esetleges lemondásáról szóló, névtelen forrásokra hivatkozó sajtóértesüléseket.

Alexander Winterstein szóvivő a bizottság szokásos napi sajtóértekezletén kijelentette: "Biztosra vehető, hogy Juncker ki fogja tölteni a mandátumát, energiával és eltökéltséggel telve, és nem indul újra a tisztségért."
    

Margaritisz Szkínász, a brüsszeli testület vezető szóvivője ugyancsak leszögezte, hogy "Juncker nem fog lemondani", kollégája, Mina Andreeva pedig hangsúlyozta, hogy az egykori luxemburgi kormányfő "épp annyira motivált, mint az első hivatali napján volt".
    

A La Repubblica című olasz lap hétfőn arról számolt be névtelenséget kérő illetékesekre hivatkozva, hogy a következő hetekben elképzelhető Juncker lemondása, ha nem sikerül elérnie, hogy a tagállami vezetők nyilatkozatot fogadjanak el az európai projekt újraindításáról az EU márciusi csúcstalálkozóján, a Római Szerződés 60. évfordulóján.
    

Mark Rutte holland kormányfő és Angela Merkel német kancellár állítólag nem szeretne nagyszabású évfordulós ünneplést vagy hangzatos nyilatkozatokat, tekintettel az idei választásokra, amelyek a populista erők megerősödését eredményezhetik országaikban.
    

Szakértők szerint amennyiben valamilyen okból Juncker mégis lemondana, akkor a bizottság finn, lett vagy holland alelnöke, Jyrki Katainen, Valdis Dombrovskis vagy Frans Timmermans lehetne esélyes a posztra.
    

Jean-Claude Juncker 2014 novemberében kezdte meg munkáját az EU végrehajtó, javaslattevő szervének élén Brüsszelben. Elődje, a portugál José Manuel Barroso két mandátumon keresztül töltötte be az elnöki tisztséget, Juncker azonban nemrégiben azt mondta, kizártnak tartja, hogy egy újabb cikluson át vezesse a bizottságot.
 

  • kapcsolódó anyagok
EU
EURÓPAI BIZOTTSÁG