Elnöki rendelet a bürokrácia leépítéséről - Trump a szövetségi szabályozók számának csökkentését célozza

2017.02.27. Jogi Fórum / MTI

A bürokrácia leépítését célzó elnöki rendeletet írt alá Donald Trump amerikai elnök.

A rendelet lényegében a szövetségi szabályozók számának csökkentését és ezen keresztül a fölösleges bürokrácia leépítését célozza. 
    

Az elnök nagy amerikai vállalatok - köztük például a Johnson&Johnson - vezetőinek jelenlétében írta alá a rendeletet a Fehér Ház Ovális Irodájában. A rendelet értelmében valamennyi szövetségi hivatalnak és ügynökségnek fel kell állítania a gazdasági szabályzók reformjával foglalkozó munkacsoportot, amely felülvizsgálja az eddigi rendszert és a szükségtelen és a gazdaságot gúzsba kötő szabályzókat megszünteti. 
    

"Minden szabályzót alá kell vetni egy egyszerű tesztnek, s ez a teszt lényegében egy kérdés: az adott szabályozó javítja és biztonságosabbá teszi-e az amerikai dolgozók vagy fogyasztók életét, vagy nem?" - fogalmazott a rendelet aláírásakor Trump
    

Az elnök leszögezte: "befejezzük azt, hogy azért büntetünk vállalatokat, mert az Egyesült Államokban dolgoznak". Majd az aláírt rendeletet  magasba tartva hozzátette: "nagyon büszke vagyok erre, ez sok munkahelyet jelent majd".
    

Trump már korábban a szabályozók számának csökkentését sürgette, felszólítva a szövetségi hivatalokat: minden új szabályozó elfogadása fejében két korábbit helyezzenek hatályon kívül.

  • kapcsolódó anyagok
JOGALKOTÁS
USA