Újabb uniós csatlakozási fejezeteket, az oktatásról és művelődésről szóló 26., valamint a vállalkozás- és iparpolitikával foglalkozó 20. fejezeteket nyitotta meg Szerbiával az Európai Unió.

A Szerbia csatlakozásáról tárgyaló miniszteri szintű konferenciának Brüsszelben tartott ötödik ülésén megnyitott további két fejezettel együtt immár nyolc csatlakozási fejezetéről folyik miniszteri szintű tárgyalás a 35-ből.
    

A korábban megnyitott fejezetek között van a pénzügyi ellenőrzésre vonatkozó 32. fejezet, a Szerbia és Koszovó közötti kapcsolatok normalizálását megkövetelő 35. fejezet 1-es pontja, az emberi jogokról és az igazságszolgáltatásról szóló 23. fejezet, a jog érvényesülése, a szabadság és biztonság kérdését taglaló 24. fejezet, valamint a közbeszerzésre vonatkozó 5. fejezet.
    

A 2014 januárjában kezdődött csatlakozási tárgyalások megbeszélésein a fejezetek közül kettőt – a tudománnyal és kutatással foglalkozó 25. fejezetet, valamint a hétfőn megnyitott oktatásról és művelődésről szóló 26. fejezetet – ideiglenesen lezárták – közölte a miniszterek tanácsának sajtószolgálata.
    

A tárgyalás részleteit ismerő uniós források tájékoztatása szerint az oktatásról és művelődésről szóló uniós tárgyalási fejezetet már korábban is megnyitotta volna az EU Szerbiával.
    

A fejezetek megnyitásához azonban a tagországok beleegyezésére van szükség és Horvátország eddig nem adott zöld jelzést a 26. fejezet megnyitására. Úgy vélte ugyanis, hogy Szerbiában nem adott minden feltétel a kisebbségi oktatáshoz, példaként említve a tankönyvek szerbről horvátra fordításának hiányosságait. Szerbia lakosságának kevesebb mint egy százaléka horvát, Zágráb viszont a kisebbségvédelem fejlesztését tartja Belgrád egyik legfontosabb feladatának.
    

Horvátország nyár elején az emberi jogokról és az igazságszolgáltatásról szóló 23. tárgyalási fejezet megnyitását akadályozta meg, akkor is a kisebbségi jogok hiányosságaira hivatkozott. A fejezet végül júliusban megnyílhatott.