Németországban szélesítették a kamerás megfigyelés lehetőségét - Testen viselhető kamerákat rendszeresítenek a rendőrségnél

2017.03.13. Jogi Fórum / MTI

A német szövetségi törvényhozás alsóháza (Bundestag) a kormány javaslatára a terroristák és az ámokfutók elleni harc jegyében szélesítette a kamerás térfigyelő rendszerek telepítésének lehetőségét, és felhatalmazta a szövetségi rendőrséget testen viselhető kamerák rendszeresítésére.

A Bundestag az adatvédelmi törvény módosításával azt könnyítette meg, hogy úgynevezett közhasználatú magánterületen, egyebek mellett bevásárlóközpontokban, sportlétesítményekben, parkolókban, buszokon és vonatokon telepítsenek térfigyelő rendszert.
    

A rendszerek kiépítéséhez továbbra is szükséges az adott tartomány adatvédelmi hivatalának engedélye, de a módosítás révén a mérlegelésnél a személyes adatok védelme mellett kiemelten fontos szempontként kell figyelembe venni az élet, az egészség és a szabadság védelmét.
    

Egy másik módosítással a törvényhozás felhatalmazta a szövetségi rendőrséget mobil, egyenruhára szerelve viselhető kép-, és hangrögzítő eszköz  - úgynevezett testkamera - rendszeresítésére, továbbá arra, hogy szükség esetén rendszámleolvasó készülékek használatával a tulajdonos tudta és engedélye nélkül rögzítse gépjárművek forgalmi rendszámát, és hogy ugyancsak szükség esetén rögzítsék a szervezethez befutó telefonhívásokat, és legfeljebb 30 napig tárolják a felvételeket.
    

A szövetségi belügyminisztérium még tavaly nyáron, egy átfogó közbiztonság-erősítő csomag részeként kezdte meg a módosító javaslatok kidolgozását. Az újításokat a júliusban történt ansbachi iszlamista terrormerénylet és a müncheni ámokfutás tanulságaival indokolta.
    

Az ellenzéki pártok - Baloldal (Die Linke), Zöldek - élesen bírálták a javaslatokat, szerintük a térfigyelő kamerás rendszerekről az az eddigi legfontosabb tapasztalat, hogy nemigen erősítik a közbiztonságot, viszont veszélyeztetik az alapvető jogok érvényesülését.
    

A bajorországi Ansbachban 2016. július 24-én egy elutasított szíriai menedékkérő felrobbantotta magát egy fesztivál közelében, a 27 éves férfi életét vesztette, tizenöten megsebesültek. Két nappal korábban a tartomány fővárosában, Münchenben egy 18 éves iráni-német állampolgárságú ámokfutó egy bevásárlóközpontnál kilenc embert agyonlőtt, majd végzett magával.

  • kapcsolódó anyagok
BŰNMEGELŐZÉS
NÉMETORSZÁG