Helyi népszavazást kezdeményezett az óbudai önkormányzat képviselő-testületének hat – ellenzéki – tagja a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelme kapcsán – közölték az ellenzéki képviselők és az önkormányzat.

Az önkormányzat közlemény szerint a helyi népszavazásra javasolt kérdés úgy szól: “egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros III. kerület, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselő-testülete oly módon alkossa meg a kerület településképi rendeletét és építési szabályozását, hogy a Csillaghegyi-öblözet védelme kapcsán a Duna főmedre mentén csak a Nánási út és a Királyok útja nyomvonala mentén legyen építhető elsőrendű árvízvédelmi védmű?”
    

A helyi választási bizottság a kérdés hitelesítéséről vagy annak megtagadásáról a benyújtásától számított 30 napon belül dönt – tették hozzá.
    

Az LMP, az Együtt és a Párbeszéd tartalmukban szinte megegyező közleményekben tudatta az MTI-vel, hogy Béres András (Párbeszéd), Burján Ferenc (LMP), Czeglédy Gergő (MSZP), Mihalik Zoltán (Együtt), Őri László (MSZP), Simonka Csaba (MSZP) és Szanyó Miklós (Jobbik) képviselők kezdeményezték a helyi népszavazást a Római-parti gát nyomvonaláról.
    

Emlékeztettek, hogy egy múlt hétfői lakossági fórumon egyértelműen kiderült, műszakilag két nyomvonal is megvalósítható, a leginkább érintett III. kerületi lakosok pedig – vélték a pártok – érdemben véleményt akarnak nyilvánítani ebben a kérdésben.
    

Közölték azt is, az óbudai képviselő testületben helyet foglaló valamennyi ellenzéki képviselő pártok felett álló ügynek tekinti a kérdést, ezért kezdeményezték helyi népszavazást, amely a kerületi önkormányzat településképpel és építési szabályokkal kapcsolatos hatáskörére épít.