Túlzsúfolt börtönök Romániában - Elfogadták a büntetés lerövidítéséről szóló törvénytervezetet

2017.03.14. Jogi Fórum / MTI

A túlzsúfolt börtönökben raboskodó romániai elítéltek büntetésének lerövidítéséről fogadott el törvénytervezetet a bukaresti szenátus.

Minden elítéltnek, akit olyan közös cellában tartanak fogva, ahol nem jut legalább négy négyzetméter egy rabra, harminc naponként három nappal rövidülne a büntetése, amennyiben a tervezetet ugyanebben a formában erősíti majd meg a képviselőház is. 
    

A könnyítés nem vonatkozik azokra, akiknek már kárpótlást ítélt meg az embertelen fogvatartási körülményekért az Emberi Jogok Emberi Bírósága (EJEB). A szenátus elvetette a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) módosító indítványát, amely különbséget tett volna az erőszakos és erőszak nélkül elkövetett bűncselekményekért elítéltek között.
    

A Dacian Ciolos vezette szakértői kormány által tavaly kidolgozott tervezetet kisebb módosításokkal, csaknem egyhangúlag (egyetlen ellenszavazattal) fogadta el a kétkamarás román parlament felsőháza.
    

Az EJEB egy modellként szolgáló, úgynevezett pilótaítéletet hozott 2012-ben Románia ellen, ami azt jelenti, hogy a többi háromezer hasonló ügyben automatikusan a román állam ellen fog dönteni, ha Bukarest záros határidőn belül nem javít a börtöneiben uralkodó siralmas állapotokon.     
    

A januárban hivatalba lépett Grindeanu-kormány a börtönök túlzsúfoltságára hivatkozva dolgozta ki azt a közkegyelmi tervezetet, amely kiváltotta az első nagyszabású kormányellenes tüntetéseket, az ellenzék ugyanis azzal vádolta a szociálliberális kormánytöbbséget, hogy ezzel az ürüggyel valójában a bebörtönzött korrupt politikusokat próbálja idő előtt kiszabadítani.

  • kapcsolódó anyagok
BÜNTETÉS-VÉGREHAJTÁS
ROMÁNIA