Kiszervezési és biztosításközvetítői jogsértések - 20 millió forintra bírságolt az MNB

2017.03.22. Jogi Fórum / MTI

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kiszervezési és biztosításközvetítői jogsértések miatt 20 millió forint bírság megfizetésére, és a jogszabályszerű működésre kötelezte a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt.-t (CIG Pannónia Biztosító), a biztosító már megkezdte a feltárt hiányosságok rendezését.

 A jegybank keddi közleménye szerint hivatalból indított célvizsgálatot CIG Pannónia Biztosítónál, annak Olaszországban nyújtott határon átnyúló tevékenysége, illetve - ezzel összefüggésben - a vele együttműködő biztosításközvetítői és kiszervezett tevékenységet végző budapesti székhelyű társaság működése miatt.
    

A célvizsgálat megállapította: a biztosító az adott társaságot nem vette fel saját közvetítői belső nyilvántartásába, és az MNB előzetes engedélye nélkül bízta meg azt vezérügynöki teendők ellátásával is.
    

A közlemény kiemeli: a biztosító nem tette meg a szükséges bejelentést a társaság biztosításközvetítői felügyeleti nyilvántartásba vételére, amelynek elmulasztása kiemelten súlyos jogszabálysértésnek minősül a biztosítási piac átlátható és biztonságos működésének követelménye szempontjából. 
    

Az MNB célvizsgálata az ügymenet kiszervezésével összefüggésben bejelentési késedelmet, valamint belső szabályozási hiányosságokat, pontatlanságot is megállapított.
    

A bírság kiszabásánál súlyosító körülménynek számított, hogy a biztosító egy, jelentős üzletviteli jogkörrel megbízott biztosításközvetítőt érintő   bejelentési és engedélyeztetési kötelezettségét mulasztotta el. 
    

Enyhítő körülménynek számított, hogy a CIG Pannóniának az érintett társasággal való jogviszonya részben megfelelt a kiszervezési közjogi szabályrendszerének - áll a közleményben.
    

A CIG Pannónia Biztosító erre reagálva az MTI-vel közölte, hogy a jegybank célvizsgálatát követően a hiányosságok pótlását haladéktalanul megkezdte, a vezérügynöki feladatok ellátásához szükséges engedélyre irányuló kérelmet 2016. augusztus 31-én benyújtotta a jegybankhoz, 2017. januárjában meg is kapta azt. Az MNB határozatában foglaltak végrehajtását a biztosító legkésőbb május 31-ig elvégzi, a szabályzataik és folyamataik hiányosságait rendezik.

  • kapcsolódó anyagok
MNB