Gyermekkorú menedékkérők őrizetbevétele - Az Európa Tanács összegző jelentése

2017.03.23. Jogi Fórum / MTI

Európának mihamarabb alternatívákat kell találnia a gyermekkorú menedékkérők őrizetbe vételével szemben, illetve biztosítania kell a megfelelő életkörülményeket a befogadó központokban - figyelmeztetett az Európa Tanács a görögországi, olaszországi, franciaországi, törökországi és macedóniai tényfeltáró látogatások tapasztalatait összegző jelentésében.

A helyzetértékelés szerint az Európába érkező menedékkérők mintegy 30 százaléka 18 éven aluli volt az utóbbi két évben, akiknek csaknem 70 százaléka Szíriából, Irakból vagy Afganisztánból menekült el. A földközi-tengeri útvonalon keresztül érkező gyerekek 90 százaléka kísérő nélkül utazott.
    

"A menekültügyi őrizet soha nem szolgálja a gyerekek érdekét, (...) de erre mégis gyakran sor körül, sokukat még a szüleiktől is elválasztják. Az alternatívák hiánya a gyerekeket érintő strukturális problémák egyik legsúlyosabbika" - szögezték le a szakértők, akik szerint sürgősen megoldásra van szükség.
    

A páneurópai szervezet szerint a gyermekkorú menekültek és migránsok közül sokan "rettentő körülmények között élnek", a helyzet kezelése a jövőben összehangolt intézkedéseket fog igényelni helyi, nemzeti és nemzetközi szinten Európában.
    

A befogadó táborokban garantálni kell a megfelelő életkörülményeket, amelyek mások mellett a jobb világítást, a nem koedukált tisztálkodási lehetőségeket és a gyerekbarát helyiségek meglétét foglalják magukban - emelték ki.
    

Rámutattak, a menedékkérők áthelyezésére szolgáló uniós mechanizmus keretében tett intézkedések továbbra sem elégségesek, továbbá a legsérülékenyebb helyzetben lévők, például a kísérő nélküli gyerekek áttelepítése is lassan halad.
    

A jelentésben emellett kitértek rá, hogy az egyedül érkező gyerekek számára mihamarabb gyámot kell kinevezni, hogy megelőzzék az eltűnésüket és a kizsákmányolásukat.
    

"Amin ezek a gyerekek keresztülmennek, az meghatározza, hogy milyenek lesznek felnőttként. És meghatározza bizonyos tekintetben a közös jövőnket is" - közölte a 47 tagállamot számláló Európa Tanács.

  • kapcsolódó anyagok
EU
EURÓPA TANÁCS