A Kisebbségi Jogvédő Intézet 1144 állampolgári nyilatkozatot juttatott el az Európai Bizottsághoz a szlovák kárpótlási törvénnyel összefüggésben – közölte az intézet vezetője budapesti sajtótájékoztatón.

Csóti György közlése szerint előző nap Brüsszelben bizottsági meghallgatást tartottak a témában. Hangsúlyozta: azt szeretnék, ha minden magyar károsult, legalább erkölcsi,  de lehetőleg anyagi kártalanítást kapna.
    

Felidézte, hogy a Benes-dekrétumok nyomán 200 ezer magyar telepítettek ki, s bár ezzel a kérdéssel a magyar politika évtizedek óta foglalkozik, de a magyaroktól Szlovákia mindmáig nem volt hajlandó bocsánatot kérni, kárpótlásuk elmaradt.
    

Kitért arra, hogy Csáky Pál felvidéki EP-képviselő francia képviselőtársát kérte meg, adjon be kérdést a bizottsághoz, jogszerű-e és járható-e az az út, ha egy nemzetállamban a kárpótlási törvény hatálya alól kirekesztenek állampolgárokat, akik korábban az adott állam polgárai voltak, de ma más uniós államban élnek. A bizottság válasza egyértelmű nem volt – mutatott rá Csóti György. 
    

Csáky Pál ezt követően kifejezetten a Benes-károsultakra kérdezett rá, ami után a bizottság a szlovák kormányhoz fordult, ahonnan az a válasz érkezett, hogy bár valóban jogsértés történt, de az keveseket érint. Ezt az álláspontot a bizottság magáévá is tette.
    

A Kisebbségi Jogvédő Intézet tavaly decemberben lépett be a folyamatba – idézte fel. Elmondta: közel két hónap alatt az intézethez érkezett 1144 állampolgári nyilatkozatot dolgoztak fel, de még legalább száz hátra van. Az esetek többségében tudják hol kobozták el az ingatlanokat és azt is mikor – jelezte. (A kárpótlásra jogosultak január óta jelezhetik elmaradt igényüket az intézet felé).
    

A feldolgozott nyilatkozatokat Brüsszelben átadták a bizottságnak – közölte. Hozzátette: harminc napon belül várnak választ. Ha nem vinnék tovább az ügyet, nem szólítják fel Szlovákiát az ügy rendezésére, akkor az európai ombudsmanhoz fordulnak, legvégül az Európai Bírósághoz mennek. 
    

Szerinte ugyanakkor arra kell felkészülni, hogy nem hetek, hónapok, hanem évek kellenek, hogy eredményt érjenek el. 
    

Korom Ágoston jogász hozzátette: most az a kérdés, hogy az Európai Bizottság indít-e jogsértési eljárást vagy sem. Erre széleskörű mérlegelési jogköre van a testületnek – jegyezte meg. Hozzátette: az ügy ugyanakkor nem csak a magyar állampolgárokat érinti.