Lemondatta tisztségéből Balogh Oszkárt, a kárpátaljai Csap alpolgármesterét az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU), miután bebizonyosodott, hogy magyar állampolgársága is van – adták hírül a kárpátaljai hírportálok.

A tisztségviselőt azt követően idézték be az SZBU helyi hivatalába, hogy az egyik közösségi videomegosztón valaki lesből készült felvételt tett közzé, amelyen jól látszik, amint Magyarországra történő belépésekor, a záhonyi közúti átkelőhelyen Balogh Oszkár nem kék fedelű ukrán útlevelet, hanem piros borítójút nyújt át a határőrnek, aki az európai uniós állampolgárok esetében alkalmazott módszer szerint vizsgálja az autóját. 
    

Az SZBU nevében közölték a köztisztviselővel, hogy vagy önként lemond a tisztségéről, vagy jogi eljárást indítanak vele szemben. 
    

Balogh Oszkár benyújtotta felmondását, amit az Ungváron megjelenő Kárpáti Igaz Szó című megyei lap csütörtökön megjelent számának megerősített Valerij Szamardak, Csap megyei jogú város polgármestere. Mint mondta, Balogh Oszkárnak ettől a naptól nem kell megjelennie a munkahelyén.
    

A 2015-ös ukrajnai helyhatósági választásokon a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) a második helyen végzett Csapon, és a szervezet önkormányzati képviselői Balogh Oszkárt jelölték az alpolgármesteri tisztségbe.
    

Kárpátalján a mostani a második eset, hogy magyar nemzetiségű köztisztviselőt szólítanak fel lemondásra magyar állampolgársága miatt. Tavaly Hennagyij Moszkal, Kárpátalja megye kormányzója kötelezte a Beregszászi járás közoktatási osztályának akkori vezetőjét három napon belüli lemondásra, mert róla is kiderült, hogy magyar állampolgársággal is rendelkezik.