A nemzeti hatóságok közbiztonsági okokra hivatkozva megtagadhatják vízum kiadását az információs technológiák biztonságának érzékeny területén folytatandó tanulmányok végzéséhez a korlátozó intézkedések hatálya alá tartozó egyetemen felsőfokú végzettséget szerzett iráni állampolgároknak – mondta ki az Európai Unió Bírósága.

A luxembourgi székhelyű uniós törvényszék az ügy részleteit ismertetve közölte, hogy Sahar Fahimian iráni állampolgár az iráni Sharif University of Technology diplomájával rendelkezik. Az egyetem az Európai Unió korlátozó intézkedéseinek hatálya alatt áll az iráni kormánnyal többek között katonai területen való együttműködés miatt.
    

2012-ben Fahimian elnyerte a németországi Darmstadt műszaki egyetemén működő fejlett védelmi kutatóközpont tanszékének ösztöndíját. Kutatási projektjének tárgya a mobilrendszerek biztonságától, különösen az okostelefonok behatolásjelzésétől a biztonsági protokollokig terjedt. Fahimian a tanulmányok folytatása céljából vízumkérelmet nyújtott be, de a német hatóságok megtagadták annak kiadását.
    

A német kormány azzal indokolta döntését, hogy a fiatalember kutatásai során megszerezhető tudással a későbbiekben visszaélhetnek Iránban, például nyugati országok bizalmas információinak megszerzése érdekében, esetleg belföldi elnyomásra használhatják, vagy általában emberi jogokat sérthetnek vele.
    

A bíróság helyt adott a német kormány véleményének, kijelentve: a közbiztonsággal ellentétes célnak minősül a nyugati országok bizalmas információinak megszerzése.
    

Indoklásukban aláhúzták, hogy a nemzeti hatóságok részéről nem ellentétes az uniós irányelv rendelkezéseivel, ha a tanulmányi célú vízum kiadását megtagadják egy olyan harmadik országbeli állampolgártól, aki – az iráni kormánnyal a katonai, illetve katonai jellegű területeken való jelentős együttműködése miatt – az unió korlátozó intézkedéseinek hatálya alá tartozó egyetemen szerzett felsőfokú végzettséget.
    

Továbbá olyan esetben is ez a helyzet, ha valaki az érintett uniós tagállamban a közbiztonság szempontjából érzékeny területen kíván kutatásokat folytatni, és attól lehet tartani, hogy a későbbiekben a közbiztonsággal ellentétes célokból visszaélhetnek a megszerzett tudással – közölte az uniós törvényszék.