Szociális kerettörvény módosítás - Bentlakás-típus és állami vagy önkormányzati finanszírozás Romániában

2017.04. 5. Jogi Fórum / MTI

Megszavazta a román képviselőház azt a törvénymódosítást, amellyel beépítik a szociális kerettörvénybe a Böjte Csaba ferences szerzetes által bevezetett bentlakás-típust, és amellyel lehetővé teszik a Romániában elismert, szociális szolgáltatóként is akkreditált felekezetek tevékenységének állami vagy önkormányzati finanszírozását.

A Böjte Csaba által 1993-ban indított Dévai Szent Ferenc Alapítvány az eltelt csaknem negyed évszázadban több mint ötezer nehéz anyagi helyzetben élő vagy elhagyott gyermeket karolt fel. A szociális támogatások kerettörvényébe most vezették be az alapítvány által működtetett "szociális bentlakások" fogalmát, ahol a nehéz helyzetben lévő családok gyermekeit a szülők beleegyezésével, gyámjogi beavatkozás nélkül étkeztetik és szállásolják el.
    

A szociális bentlakásokban elszállásolt kiskorúak szüleinek a megszavazott módosítás szerint nem kötelező anyagilag hozzájárulni a kiskorúak ellátásához. A kedden elfogadott jogszabály lehetőséget teremt arra, hogy az egyházak nemcsak az általuk működtetett alapítványok révén, hanem "saját jogon" is szociális szolgáltatóként lépjenek fel, és igényelhessenek karitatív tevékenységükhöz állami, vagy önkormányzati támogatást.
    

A Dacian Ciolos vezette szakértői kormány tavaly iktatott véleményezésében nem támogatta a törvénykezdeményezést, arra hivatkozva, hogy ingyenes kollégiumi ellátást az állami oktatási hálózat is biztosít, de nem jó, ha szociális helyzetük alapján elkülönítik a szegény sorsú gyerekeket. Azért is bírálták a tervezet, hogy a szülői hozzájárulás elengedésével úgymond a "felelőtlen" szülőket bátorítják, akiket a "szociális bentlakások" tulajdonképpen mentesít a gyermekeik gondozásával és nevelésével kapcsolatos kötelezettségeik alól, anélkül, hogy ennek gyámsági szempontból jogi következményei legyenek.
    

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusai, illetve két szociáldemokrata és egy liberális törvényhozó által kezdeményezett módosítást 222 képviselő támogatta, egy ellenezte, 55-en pedig tartózkodtak. A szenátus által korábban már elfogadott jogszabály hatályba lépéséhez már csak Klaus Iohannis államfő aláírására van szükség.
    

A kezdeményezők egyike, Szabó Ödön frakcióvezető-helyettes a magyar közmédiának a szavazás után kifejtette: az RMDSZ egy joghézagot orvosolt a törvényjavaslattal, ugyanis a hatályos törvény csak az intézeti gondozásba helyezett gyerekek folyamatos ellátását, illetve a családi köteléket megtartó napközi foglalkoztató központok működését szabályozta, ahonnan viszont a gyereknek naponta haza kell menniük.
    

Csép Andrea, a képviselőház szociális bizottságának titkára rámutatott: a törvény lehetővé teszi, hogy a civil szféra és az egyház anélkül segítsen, hogy a szülőt megfosztanák felügyeleti jogaitól, és tovább gyengítenék a család intézményét.  
    

"Az elmúlt időszakban több ilyen jellegű intézményt zártak be, így sok esetben kerültek az utcára vagy nem megfelelő környezetbe gyerekek. Az RMDSZ célja az, hogy segítsen a szociális szolgáltatásokat nyújtó szervezeteken, hiszen azok hiánypótló munkát végeznek" - jelentette ki az RMDSZ politikusa.

  • kapcsolódó anyagok
JOGALKOTÁS
ROMÁNIA