Pénzügyi keretterv felülvizsgálatára vonatkozó javaslat - Az Ep képviselők megszavazták a 2014-2020 közötti felülvizsgálatot

2017.04. 6. Jogi Fórum / MTI

Az Európai Parlament (EP) megszavazta a 2014-2020 közötti pénzügyi keretterv felülvizsgálatára vonatkozó tanácsi javaslatot, amely 6 milliárd euróval növeli a költségvetést és megerősíti a tagállamoknak korábban megítélt kohéziós- és agrárpénzeket.

Az EP sajtószolgálata arról tájékoztatott, hogy a megszavazott hosszú távú uniós költségvetés olyan sürgető kihívásokat segít majd megoldani, mint például a migrációs válság, a biztonság megerősítése, a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés.
    

A döntés értelmében mintegy 3,9 milliárd euró jut a migrációt árintő intézkedésekre, azon belül 2,55 milliárd az unión belüli migrációs feladatokra, 1,39 milliárd euró a migrációt kiváltó okok kezelésére. Emellett 2,1 milliárd euró jut a gazdasági növekedés segítésére és a munkahelyteremtésre, amelyet a 2017-2020-as idősszakra további 1,2 milliárd euró egészít majd ki.
    

Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselőjének nyilatkozata szerint Magyarország számára az uniós parlament döntése azért kulcsfontosságú, mert ezáltal a kohéziós-, agrár- és vidékfejlesztési pénzek, azaz a tagállamoknak korábban megítélt források csökkentése kizárt a felülvizsgálat során.
    

Kijelentette, ezzel sikerült elérni azt, hogy az Orbán-kormány által kiharcolt uniós források nem csökkenthetnek és biztosítottak a magyar gazdák támogatásai. A tanácsi megállapodás megfelelő garanciát jelenthet, a már folyamatban lévő felzárkóztatási programok és az agrártámogatások kifizetéseire lesz elegendő forrás az éves költségvetésekben - tette hozzá.
    

Az Európai Parlament hozzájárulási eljárásban fogadta el a hétéves pénzügyi keretterv felülvizsgálatáról szóló álláspontot, amelyet még a tagállami kormányok képviselőiből álló tanácsnak is meg kell erősítenie.

  • kapcsolódó anyagok
EU
EURÓPAI PARLAMENT