Az ÁSZ átadta az Országgyűlésnek a 2016. évi beszámolóját - Az Állami Számvevőszék megállapításai

2017.04.13. Jogi Fórum / ÁSZ

Az Állami Számvevőszék benyújtotta a 2016-os tevékenységéről és működéséről szóló beszámolóját az Országgyűlésnek. A tájékoztatót Domokos László elnök az Országházban adta át dr. Gulyás Gergelynek, az Országgyűlés alelnökének. Az ÁSZ 2016-ban is rajta tartotta a szemét a makrogazdasági folyamatokon és az államadósság alakulásán, hozzájárult a költségvetési tervezés átláthatóságához. Az ÁSZ ajánlásai és javaslatai alapján több jogszabály is módosult, a Számvevőszék ellenőrzési tapasztalatai alapján 2016. évi Beszámolójában további felvetéseket is megfogalmazott az Országgyűlés számára több, a közpénzügyeket érintő szabályozás felülvizsgálata érdekében.

Az Állami Számvevőszék 2016-ban összesen 260 jelentést hozott nyilvánosságra. Az ellenőrzések hasznosulása érdekében az ÁSZ 2232 javaslatot fogalmazott meg és további 169 figyelemfelhívó levelet küldött az ellenőrzött szervezeteknek, a feltárt szabálytalanságok, hiányosságok kijavítása, valamint a beazonosított kockázatok csökkentése érdekében. Ez azt jelenti, hogy 2016-ban minden egyes munkanapra jutott legalább egy számvevőszéki jelentés és az ÁSZ mintegy két és fél ezer ponton járult hozzá a közpénzügyek rendbetételéhez. A javaslatok alapján az ellenőrzöttek 471 intézkedési tervet készítettek, melyek végrehajtását az ÁSZ utóellenőrzések keretében értékelheti. 2016-ban az ÁSZ minden korábbinál nagyobb hangsúlyt helyezett az utóellenőrzésekre, összesen 54 önálló utóellenőrzést fejezett be.

Az ÁSZ egész évben nyomon követte a költségvetési folyamatokat, véleményével és elemzéseivel támogatta a 2017. évi büdzsé megalkotását, hozzájárult a költségvetési tervezés átláthatóságához. ÁSZ ellenőrzéseket végzett közpénzügyi kockázatokat hordozó, kiemelt társadalmi jelentőségű és korábban ellenőrizetlen területeken, valamint felügyeleti, hatósági, ellenőrzéseket végző szervezeteknél is. Ennek keretében kiemelten fókuszált az ellenőrzők ellenőrzésére, ahol a Magyar Államkincstár, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Magyar Nemzeti Bank tevékenységét, továbbá a könyvvizsgálói kamara tevékenységét is értékelte. Emellett az ÁSZ megkezdte az ellenőrzést végző szervezetek ellenőrzési módszereinek áttekintését és elemzését, az államháztartás ellenőrzési rendszer módszertani megújítására hívta fel a figyelmet. A Számvevőszék nagy hangsúlyt fordított az állami vagyon feletti tulajdonosi joggyakorlás ellenőrzésére, értékelte a magyarországi diplomás pályakövetés fejlesztését és működését, valamint nemzetközi együttműködés keretében a turizmusfejlesztési intézkedéseket.

A 2015-ben történt, brókercégekhez kapcsolódó események kockázatait értékelve, valamint azok társadalmi jelentőségére tekintettel terjesztette ki az ÁSZ a belső kontrollrendszer ellenőrzését az érintett önkormányzatok befektetési döntéseire is, továbbá ellenőrizte az önkormányzatok adósságrendezési eljárásait is. Az Állami Számvevőszék értékelte 2016-ban több kórház, valamint a vízügyi igazgatóságok gazdálkodását, eddig ellenőrizetlen területként pedig ellenőrzés alá vonta a megyei hatókörű múzeumok gazdálkodását, továbbá megkezdte a felsőoktatási intézmények utóellenőrzését is. 2016-ban ütemezetten folytatódtak az önkormányzati és állami tulajdonú, vagy többségi állami tulajdonú gazdasági társaságok ellenőrzései, ahol sor került több tucat, a rezsicsökkentésben is érintett önkormányzati távhő- és hulladékgazdálkodó társaság ellenőrzésére.

2016-ban az ÁSZ nemzetközi és hazai szinten is tovább szélesítette tevékenységét a megelőzésen alapuló korrupció elleni fellépés és az integritásalapú szervezeti kultúra terjesztése terén. Az ÁSZ minden ellenőrzésében megjelent az integritási szemlélet érvényesítésének értékelése, ahol ezt jogszabály lehetővé teszi. A Számvevőszék tavaly hatodik alkalommal végezte el a magyar közszféra korrupciós kockázatait feltérképező évenkénti integritás felmérését, amelyhez 2016-ban már 3002 szervezet csatlakozott, továbbá az ÁSZ első alkalommal elvégezte az állami és önkormányzati cégek korrupciós védettségének feltérképezését is. Mindemellett a Számvevőszék szakmai kezdeményezése alapján 2016-tól Magyarország mintegy 75 fejlődő országban támogatja a korrupció elleni hatékony fellépést.

Az Országgyűlés határozatának megfelelve a Számvevőszék - miszerint szélesítse a vezetői rendszerekre vonatkozó tanácsadó tevékenységét és támogassa az etikus közpénzügyi vezetőképzést - 2016-ban megkezdte a Miskolci Egyetemmel közös közszolgáltatási elemző képzését. Szintén Országgyűlési határozat alapján az ÁSZ tanulmányt készített, mely a jövőben támogatást nyújt a jelentős beruházások integritási kockázatainak azonosításához és az ezt kezelő kontrollok kialakításához.

  • kapcsolódó anyagok
ÁSZ - ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK