Az Európai Bizottság bizakodó, hogy Románia eleget fog tenni azoknak a feltételeknek, amelyek teljesítésével le lehet zárni a román igazságszolgáltatás uniós figyelését – jelentette ki Bukarestben Frank Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke.

Az uniós végrehajtó szerv tisztségviselője Sorin Grindeanu román miniszterelnökkel és Tudorel Toader román igazságügyi miniszterrel tárgyalt Bukarestben, ahol egyebek mellett a román kormánynak a büntetőtörvénykönyv és a -perrendtartás módosítására vonatkozó törvénytervezeteiről tárgyalt. Timmermans elismerően szolt a készülő jogszabályról, és leszögezte, most a parlamenttől függ, hogy Románia a helyes úton maradjon, és visszafordíthatatlanná váljon az igazságszolgáltatás reformja.
    

Románia 2007-ben csatlakozott az Európai Unióhoz, és azóta Brüsszel a román – illetve a bolgár – igazságszolgáltatás reformját figyelemmel kíséri, évente jelentéseket készít, és ajánlásokat fogalmaz meg.
    

Timmermans elmondta: Románia az elmúlt tíz évben nagyon sokat fejlődött, és olyan eredményeket ért el, amit tíz évvel ezelőtt ő maga sem hitt volna. Hozzátette: Románia jelenleg a célegyenesben tart a reformfolyamattal. Reményét fejezte ki, hogy a bukaresti parlament támogatni fogja a Grindeanu-kormány által társadalmi vitára bocsátott, Btk.-t módosító törvénytervezeteket.
    

Az EB első alelnöke felidézte, az év elején Brüsszel “megijedt”, hogy az igazságszolgáltatási reformfolyamat leáll Romániában, utalva ezzel a Grindeanu-kormány által elfogadott, majd a nagyszabású romániai utcai tüntetések hatására visszavont Btk.-módosító sürgősségi kormányrendeletre, amely enyhítette a büntető törvénykönyv bizonyos cikkelyeinek szigorát. Timmermans rámutatott: az azóta eltelt időszakban a Bukaresttel folytatott tárgyalások reményre adnak okot. Újságírói kérdésre válaszolva kerülte, hogy pontos határidőt mondjon, úgy fogalmazott, a “közeljövőben” tartja lehetségesnek az ellenőrzés lezárását. Meggyőződését fejezte ki, hogy ezt követően a román állampolgárok fogják követelni a korrupcióellenes harc folytatását, így ők képeznek garanciát arra, hogy Románia nem tér le majd a helyes útról.
    

A román miniszterelnök bízik abban, hogy az idei brüsszeli jelentés kedvező lesz Románia számára, és megteremti az alapját annak, hogy az Európai Bizottság lezárja 2018-ban Románia figyelemmel kísérését, megszünteti az úgynevezett együttműködési és ellenőrzési mechanizmust (MCV).
    

Calin Popescu Tariceanu, a román szenátus elnöke is tárgyalt Timmermansszal, és kijelentette, jó esély van arra, hogy az eljárás már 2018-ban lezáruljon.
    

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke tavaly februárban úgy nyilatkozott, hogy még a jelenlegi uniós bizottság megbízatásának lejárta előtt lezárhatják a romániai reformok figyelemmel kísérését.