Menedékvárosok támogatásának megvonása - Egy szövetségi bíró blokkolta Trump utasítását

2017.04.26. Jogi Fórum / MTI

Egy szövetségi bíró blokkolta Trump elnök utasítását, amely szerint megvonnák a szövetségi támogatást azoktól az úgynevezett menedékvárosoktól, amelyek nem hajlandóak együttműködni a szövetségi bevándorlási törvények betartatásában.

William Orrick, a San Franciscó-i szövetségi fellebbviteli bíróság bírája előzetes rendelkezést adott ki, amely országszerte megakadályozza, hogy a szövetségi tisztségviselők végrehajtsák Donald Trump január 25-én kelt, a menedékvárosok támogatásáról szóló rendeletét. 
    

Az elnök rendelete értelmében megvonnák a szövetségi támogatást azoktól az úgynevezett menedékvárosoktól, amelyek illegális bevándorlóknak adnak otthont és nem hajlandóak együttműködni a szövetségi hatóságokkal, a rendfenntartó erőkkel az érvényes bevándorlási törvények betartatásában. A még az előző elnök, a demokrata párti Barack Obama által kinevezett bíró a kaliforniai Santa Clara megye beadványa nyomán hozta meg döntését. Santa Clara egyike annak a mintegy háromszáz menedékvárosnak, amely - dacolva a Fehér Házzal - változatlanul óvni szeretné a nála élő illegális bevándorlókat. 
    

Orrick bíró azzal indokolta döntését, hogy "jogilag nem elfogadható" az igazságügyi tárca érvelése, amely szerint Trump elnök egyszerűen csak megpróbálja betartatni a hatályos törvényeket. "Az alkotmány a szövetségi kiadással kapcsolatos döntéseket a kongresszusra ruházza, nem az elnökre, a rendelet tehát alkotmányosan nem teremthet új feltételeket a szövetségi támogatásokat illetően" - olvasható a bírói érvelés sajtóban is megjelent szövege. A bíró ugyanakkor megjegyezte: előzetes rendelkezése nem tudja blokkolni Donald Trump rendeletének egészét. Az igazságügyi minisztérium által az egyes városoknak nyújtott támogatásokat ugyanis változatlanul megvonhatják.
    

A Fehér Ház nem kommentálta az ügyet, az igazságügyi tárca szóvivője, Ian Prior pedig nem utalt arra, hogy a kormányzat fellebbezne, hanem azt hangsúlyozta, hogy a bíró nem blokkolta a szövetségi törvények betartatását. Két kaliforniai demokrata párti szenátor, Kamala Harris és Dianne Feinstein üdvözölte a bíró döntését, a republikánus John McCain, arizonai szenátor viszont felháborodottan utasította vissza. McCain szerint egyetlen város sem áshatja alá a szövetségi törvényeket. "Csakis egyetlen szövetségi kormányzat van. Tessék elolvasni az alkotmányt! Egy városban nem lehet a szövetségi törvényeket sértő helyi törvényeket elfogadni. Ha ezt egyszer elkezdik, akkor anarchia lesz úrrá ezen az országon" - fogalmazott. 

  • kapcsolódó anyagok
JOGGYAKORLAT
USA