Egy friss javaslat értelmében Strasbourgba helyeznék át a jelenleg Londonban működő, de az Egyesült Királyság uniós kilépése miatt költözni kényszerülő Európai Gyógyszerügynökséget (EMA), cserébe viszont egy helyszínen, Brüsszelben vonnák össze az Európai Parlament (EP) munkáját – jelentette a Politico hírportál.

A brüsszeli híroldal értesülései szerint számos EP-képviselő felsorakozott a tervezet mögött, amely megoldást jelenthetne a parlament kétlakiságának régóta húzódó problémájára. Többször sürgették már a költözést, az ügy azonban mindig elbukott a francia kormány ellenállásán, egyes képviselők viszont úgy vélik, hogy az EU-párti Emmanuel Macron elnökké választásával közelebb kerülhetne a megoldás, ha felajánlanák cserébe az Európai Gyógyszerügynökség áttelepítését Strasbourgba.
    

Az évi körülbelül 300 millió eurós (92,2 milliárd forintos) költségvetésű uniós ügynökségnél közel 900 szakértő dolgozik, a szervezet naponta mintegy 400 embert fogad külföldről.
    

A Politico szerint a képviselők többsége “nagyszerű lehetőségnek” látja a cserét, ehhez azonban először a párizsi kormányt, majd a többi uniós tagállamot is meg kellene győzni, márpedig az EMA új székhelyéért kiélezett versenyfutás folyik az EU szinte minden országa között.
    

Az EMA mellett a szintén Londonban működő Európai Bankhatóságnak (EBA) is új székhelyet kell találni, a két ügynökség költözéséről várhatóan októberben döntenek az uniós állam- és kormányfők. Az EP költöztetéséhez az uniós szerződéseket is módosítani kellene, amihez ugyancsak egyhangú döntésre lenne szükség – emlékeztettek a cikkben.
    

Az Európai Parlament három székhellyel működik: munkája legnagyobb részét Brüsszelben végzi, de titkársága Luxembourgban van, és a képviselők havonta négy napon át a franciaországi Strasbourgban üléseznek. A parlament kétlakiságának régóta számos bírálója van, akik szerint a havonkénti ingázás, az “utazó cirkusz” rengeteg kényelmetlenséggel és felesleges kiadással jár. Az Európai Számvevőszék adatai szerint ez évente 114 millió eurót (mintegy 35 milliárd forintot) emészt fel.
    

Párizs korábban következetesen azt hangoztatta, hogy az EP strasbourgi székhelye az európai nemzetek közötti megbékélés jelképe, és ezért soha nem fogják hagyni, hogy az intézmény elköltözzön. Elemzők arra is figyelmeztetnek, hogy a költözést felhasználhatnák Macron mozgalma ellen a francia parlamenti választási kampányban.