Kockázatkezelési hiányosságok - 35 millió forintra bírságolt a jegybank

2017.05.25. Jogi Fórum / MTI

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 35 millió forint bírságot szabott ki az OTP Alapkezelőre a társaságnál feltárt kockázat-, likviditás- és befektetéskezelési jogsértések miatt; a feltárt hiányosságoknak nem volt negatív hatása a pénzügyi intézményrendszer tagjaira és a befektetőkre.

Az MNB hiányosságokat tárt fel a befektetési döntések meghozatalának és végrehajtásának ellenőrizhetőségével kapcsolatban, a befektetési alapok likviditáskezelésével, illetve további befektetés-  és portfóliókezelés gyakorlatában és alkalmatlannak találta a limitsértések megakadályozását célzó és a kockázatkezeléshez kötődő mérési folyamatokat.
    

A közlemény szerint az OTP Alapkezelő befektetési alapkezelési tevékenységét nem mindenkor az általa kezelt befektetési alapok kezelési szabályzatának megfelelően végezte, illetve nem alkalmazott megfelelő, az összeférhetetlenségi helyzetek kialakulását megakadályozó intézkedéseket.
    

Az MNB tájékoztatása szerint a bírság összegének meghatározásakor súlyosító körülménynek számítottak a feltárt rendszerszintű hiányosságok, azok kockázatossága, illetve az OTP Alapkezelő jelentős piaci részesedése.
    

Enyhítő körülményként vette figyelembe a jegybank az alapkezelő együttműködő magatartását, hogy már a vizsgálatkor számos intézkedést tett a hiányosságok megszüntetése érdekében, illetve azt, hogy egy átfogó intézkedési tervben bemutatta a további intézkedéseket.
    

Az MNB a szerdán közzétett határozatában kiszabott 35 millió forint bírság mellett kötelezte az OTP Alapkezelőt a hiányosságok megszüntetésére, valamint a jogszabályszerű működést támogató intézkedések megtételére. Az OTP Alapkezelőnek a jegybanki határozat kézhezvételétől számított 60 napon belül kell teljesítenie az előírt kötelezettségeket.

  • kapcsolódó anyagok
MNB