Pénzforgalmi szabálysértések - 31 millió forintnyi bírságot szabott ki az MNB

2017.05.29. Jogi Fórum / MTI

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzforgalmi szabálysértések miatt 31 millió forintra bírságolta az Erste Bank Hungary Zrt.-t., valamint arra kötelezte, hogy szeptember 30-ig orvosolja az általa elkövetett pénzforgalmi jogszabálysértéseket - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a honlapján.

A közlemény szerint az Erste Bank megsértette a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvényt, a pénzforgalom lebonyolításáról szóló MNB-rendeletet és a kártyaalapú fizetési műveletek bankközi jutalékairól szóló európai parlamenti és tanácsi rendelet több előírását. 
    

Kiemelték: a hitelintézet egyebek között megsértette a keretszerződés megkötését megelőző tájékoztatásra, a keretszerződés tartalmára, a felelősségi és kárviselési szabályokra, valamint a fizetési művelet összegének visszatérítésére vonatkozó szabályokat. Nem alkalmazta megfelelően  a fizetési számla megterhelés előtti állapotának a helyreállítására, illetve a pénzforgalmi számlanyitásra, a kedvezményezett ügyfelek fizetési számláján történő haladéktalan jóváírásra, a hitelintézeten belüli fizetésekre és az ügyfelek tájékoztatására vonatkozó rendelkezéseket sem.
    

A jegybank a vizsgálat során súlyosbító körülményként értékelte, hogy az Erste Bank Hungary Zrt. számos vonatkozásban megsértette a pénzforgalmi jogszabályok előírásait, a jogszabálysértő állapot több esetben huzamosan be volt építve a hitelintézet szerződési feltételeit rögzítő dokumentumokba, informatikai rendszerébe, illetve belső eljárásrendjébe. 
    

Az MNB a pénzforgalmi ellenőrzési tevékenysége során kiemelten veszi figyelembe az ügyfelek jogainak megsértését. A jegybank különösen fontosnak tartja a pénzforgalmi szabályok betartásának ellenőrzését, elítél minden jogszabályszegést és ennek megfelelően a továbbiakban is kellő szigorral lép majd fel a pénzforgalmi szolgáltatást nyújtó intézmények ellenőrzésénél - hangsúlyozza az MNB közleményében.

  • kapcsolódó anyagok
MNB