Az alapvető jogok biztosa szerint a családi pótlék szüneteltetésére vonatkozó szabályozás nem kellően egyértelmű a jogalkalmazók számára, ezért az ombudsman az emberi erőforrások miniszteréhez fordult.

Az ombudsman hivatala eljuttatott közleményében azt írta, Székely Lászlóhoz szülők fordultak panasszal, mivel szerintük jogsértő módon nem kezdték meg újra folyósítani a nekik járó, korábban megszüntetett családi pótlékot. A juttatás kifizetését 2016. nyarán függesztették fel a panaszosok gyerekének igazolatlan óvodai hiányzásai miatt, és 2017 márciusáig – az ombudsmani hivatalnál benyújtott panasz napjáig – nem is kezdték meg az újbóli folyósítást, pedig a gyerek közben magántanulóként iskolás lett. Habár erről a gyámhatóságnak tudnia kellett, mégiscsak hónapokkal később, 2016 decemberében kezdeményezte az iskoláztatási támogatás újbóli utalását.
    

Az ombudsman megállapította, hogy a gyámhatóság eljárása a hivatkozott jogszabályoknak tételesen megfelelt ugyan, a döntés elhúzódása azonban csorbította a panaszos szülők tisztességes eljáráshoz való jogát, az iskoláztatási támogatás késedelmes folyósítása pedig veszélyeztette az érintett gyermek ellátását. 
    

Az alapvető jogok biztosa áttekintette a családi pótlék szüneteltetésére vonatkozó jelenlegi, illetve korábban hatályos szabályokat, és a jogállamiság elvével, valamint a jogbiztonság követelményével kapcsolatos több visszásságot is megállapított. A jogi szabályozás ugyanis nem kellően egyértelmű a jogalkalmazók számára, valamint kérdéses, hogy a családi pótlék szüneteltetésével kapcsolatos előírások jelenleg egységesen alkalmazandók-e a tankötelezettségüket iskolába járással, illetve magánytanulói jogviszonyban teljesítő gyerekekre.
    

Székely László ezért azt javasolta az emberi erőforrások miniszterének, hogy tegyék egyértelművé a gyermekvédelmi törvényben a családi pótlék szüneteltetésének felülvizsgálatát szabályozó rendelkezéseket, valamint rögzítsék jogszabályban az iskoláztatási támogatás felfüggesztésének megszüntetésére vonatkozó kötelezettséget a gyermek magántanulóvá válását követően.