Donald Trump amerikai elnök Twitter-üzenetben sürgette a szenátust, hogy fogadja el az egészségbiztosítási és az adótörvényt, azt javasolva, hogy szükség esetén a szavazás szabályainak megváltoztatása révén ne kétharmados, hanem egyszerű többség is elegendő legyen a jóváhagyáshoz.

A száz tagú szövetségi szenátusban hatvan voksra van szükség a sarkalatos törvények elfogadásához, az egyszerű többség 50+1 szavazatot jelent. “A szenátusnak azonnal át kell térnie az 51 voksos szavazásra, gyorsan és könnyen el kell fogadnia az egészségbiztosítási és az adócsökkentésről szóló törvényt. A demokraták ezt így csinálnák, semmi kétség!” – írta bejegyzésében Donald Trump. 
    

A szenátus republikánus többségének vezetője, Mitch McConnell még nem reagált az elnök javaslatára.         

Hasonlóképpen, a szenátusi szabályzat megváltoztatása után, egyszerű többséggel szavazták meg áprilisban Neil Gorsuch bírót az alkotmánybíróság szerepét ellátó szövetségi legfelső bíróság új tagjának. 
    

A szabályzat megváltoztatásának módszerét egyébként legutóbb 2013-ban a demokrata párti szenátorok alkalmazták. Harry Reid, a szenátus demokrata frakciójának akkori vezetője Obama elnök bíró-jelöltjeinek megszavaztatása érdekében döntött így.