Beutazást korlátozó elnöki rendelet - Az amerikai kormány fellebbezést nyújtott be

2017.06. 2. Jogi Fórum / MTI

Az amerikai kormány benyújtotta fellebbezését a szövetségi legfelsőbb bírósághoz a beutazást átmenetileg korlátozó, de felfüggesztett elnöki rendelet miatt.

Meglehetősen szokatlan időpontban, csütörtökön éjjel nyújtotta be a fellebbezést az amerikai kormány az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bírósághoz. 
    

A kormány nevében eljáró igazságügyi minisztérium azt kéri a kilenc bírótól, hogy vizsgálja meg a rendelet jogszerűségét, s léptesse érvénybe azt az elnöki rendeletet, amely átmenetileg felfüggesztette volna a beutazást hat országból. A rendeletet ugyanis - miután keresetet nyújtottak be ellene - az Egyesült Államokban lévő kilenc területi szövetségi fellebbviteli bíróság egyike - a richmondi székhelyű bíróság - felfüggesztette. A szövetségi fellebbviteli bíróság két alacsonyabb szintű bíróság döntését együttesen tárgyalta, s diszkriminatívnak ítélve a rendeletet, az egész országra érvényesen függesztette fel a végrehajtását. 
    

Donald Trump nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva először január végén terjesztette elő elnöki rendeletét, amely hét, muszlim többségű országból átmeneti időre - a szigorúbb új ellenőrzési módszerek kidolgozásáig -  felfüggesztette volna a beutazást az Egyesült Államokba, valamint 120 napra felfüggesztette volna a bevándorlási kérelmek elbírálását is. Ugyanakkor előnyben részesítette volna a háborús vidékekről menekülő keresztényeket. 
    

Az első rendeletet azonnal megtámadták - az északnyugati Washington államban -, és ekkor a Fehér Ház visszavonta, majd új, módosított tartalmú rendeletet hozott nyilvánosságra. Ebből törölte a keresztényeket érintő pozitív elbírálást, és a hét országot érintő átmeneti tilalmi listáról törölte Irakot.
    

A múlt héten azonban a richmondi szövetségi fellebbviteli bíróság az új rendeletet is diszkriminatívnak ítélte és felfüggesztette. A Fehér Ház már akkor jelezte: a legfelsőbb bírósághoz fordul.

  • kapcsolódó anyagok
USA