Az orosz szövetségi legfelsőbb bíróság kedden törvényellenesnek nyilvánította a paksi atomerőmű nukleáris hulladékának Oroszországba szállítását. Illés Zoltán, az Országgyűlés környezetvédelmi bizottságának elnöke szerint a döntés nem érvénytelenítheti a szállításról szóló nemzetközi egyezményt, de az orosz kormány a döntés hatására felmondhatja azt.

A testület az indokolás szerint azért jutott erre a következtetésre, mert az orosz atomenergia-ügyi minisztérium ebben az esetben eltért attól a törvényi szabályozástól, hogy a hulladékot feldolgozása után vissza kell szállítani a származási országba – közölte az MTI. A magyar nukleáris hulladék ellen a feldolgozásnak helyet adó, nyugat-szibériai cseljabinszki terület polgárainak egy csoportja, a helyi “Nukleáris Biztonságért” nevű civil szerezet, valamint a Greenpeace környezetvédő mozgalom oroszországi szervezete nyújtott be keresetet.

Illés Zoltán, az Országgyűlés környezetvédelmi bizottságának elnöke a hírre reagálva elmondta: a bírósági döntés nem érvénytelenítheti a szállításról szóló nemzetközi egyezményt, de az orosz kormány a döntés hatására felmondhatja azt. Illés elmondta: Pakson a kis és közepes aktivitású hulladék tárolása 2008-ig megoldott, a nagy aktivitású fűtőelemeket pedig (amiket Oroszországba lehetne küldeni) elvileg ötven évig kell pihentetni (tehát Pakson tárolni) szállítás előtt.

A képviselő szerint a 120 ezer évig sugárzó anyagok kérdését lehetetlen megnyugtatóan rendezni: a külföldre szállítás ellen egyre erőteljesebben tiltakoznak a környezetvédők, míg a hazai tároló kiépítése sem jó megoldás. Illés szerint az erőművet élettartama lejártakor be kellene zárni, a kieső energiát hagyományos erőművekkel kellene megtermeltetni (a Paksi Atomerőmű Rt. január 25-i rendkívüli közgyűlésén a tulajdonos Magyar Villamos Művek Rt. az élettartam 10-20 éves meghosszabbításáról döntött). Sem Pakson, sem az erőmű-tulajdonos Villamos Műveknél, sem a gazdasági vagy a környezetvédelmi minisztériumnál nem találtunk senkit, aki a hírrel kapcsolatban nyilatkozott volna.

Vlagyimir Csuprov, a Greenpeace képviselője azt mondta az orosz kormány ellen indított győztes per után, hogy a moszkvai atomügyi tárca lobbizta ki azt a speciális szabályozást, ami lehetővé tette, hogy kivételes szabályként újrafeldolgozása után se kelljen visszaszállítani Magyarországra a paksi nukleáris hulladékot. Környezetvédő szervezetek élesen támadják az orosz kormányt, a törvényhozást, és személy szerint Vlagyimir Putyin elnököt azért a tavaly elfogadott jogszabályért, amely megengedi a külföldi nukleáris hulladék importját. Ezeknek az anyagoknak a tárolása és újrafeldolgozása viszont igen jelentős bevételeket jelent Oroszországnak.