Jogsértően nyújtott áruhitelt az OTP Bank ügynöke - 12,8 millió forint bírságot szabott ki az MNB

2017.06.20. Jogi Fórum / MTI

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 12,8 millió forint bírságot szabott ki az OTP Bankra, mivel annak függő ügynöke árubemutatóval egybekötött termékértékesítések során pénzügyi szolgáltatást nyújtott - közölte a jegybank a honlapján.

A jegybank vizsgálata megállapította: a függő ügynök a vizsgált 2 hónapos időszakban több 100 árubemutatóval egybekötött termékértékesítést szervezett, ahol magas áron kínált gyógyászati termékeket. A vizsgálat szerint az ügynök ezek megvásárlásához az OTP Bank áruhitelét közvetítette a fogyasztóknak, akik többségében idős, az átlagosnál érzékenyebb pénzügyi helyzetű és egészségmegőrzési kérdésekben életkoruknál fogva könnyebben befolyásolható ügyfelek voltak.
   

A hitelintézeti törvény 2015 decembere óta tiltja, hogy az árubemutatóval egybekötött termékértékesítés során  - a bankkártyás fizetést kivéve - bárki pénzügyi szolgáltatást nyújtson.
    

A jegybank jó egy éve levélben hívta fel a bankok figyelmét: az ilyen rendezvényeken történő hitelezésre vonatkozó törvényi tiltásnak szigorúan érvényt fog szerezni - emelte ki az MNB.

  • kapcsolódó anyagok
MNB