Felmenthetők lesznek a választott tisztségviselők - Döntött az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése

2017.06.28. Jogi Fórum / MTI

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) plenáris ülésén módosította eljárási szabályzatát, amely lehetővé teszi, hogy bizalmatlansági szavazás útján a közgyűlésben betöltött hivatalukból felmentsenek bizonyos választott tisztségviselőket - közölte a parlamenti közgyűlés sajtószolgálata.

A strasbourgi székhelyű, 47 tagállamot számláló szervezet Parlamenti Közgyűlése közleményében hangsúlyozta, az intézményi elszámoltathatóság érdekében elfogadott jogi eszköz nem büntetőjogi intézkedés, és kizárólag a választott, magas hivatali pozíciót betöltő képviselőkre vonatkozik.
    

A hatályba lépett rendelkezés szerint a közgyűlés bizalomvesztésre hivatkozva felmentheti hivatalából a Parlamenti Közgyűlés elnökét, alelnökeit, valamint a közgyűlés bizottságainak elnökeit és alelnökeit, amennyiben az elnökség úgy találja, hogy azok nem teljesítik az adott hivatal gyakorlásához szükséges feltételeket, súlyosan vagy ismételten kötelességszegést követnek el megsértve a Parlamenti Közgyűlés magatartási kódexének rendelkezéseit.
    

Csenger-Zalán Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes alelnöke telefonon nyilatkozva elmondta, hogy a 154 igen, 30 nem és 13 tartózkodás mellett elfogadott szabályozás kétharmados voksolási eredményhez köti a bizalmatlansági szavazás érvényességét, nyílt szavazást ír elő és visszamenőleges hatályról rendelkezik.
    

A képviselő aggályosnak nevezte, hogy az elfogadott rendelkezés nem minden választott képviselő, hanem csak bizonyos magas pozíciót betöltő tisztségviselők visszahívhatóságát teszi lehetővé, továbbá azt, hogy a jogszabály hatálybalépését megelőzően a közgyűlés nem kérte ki a Velencei Bizottság, Európa Tanács alkotmányjogi szakértőkből álló testületének véleményét.
    

Álláspontja szerint aggodalmat keltő az is, hogy a közgyűlés rendkívül gyors eljárás keretében, egy emberre, egy helyzetre szabott rendelkezést hozott létre, ami miatt a későbbiekben komoly működési problémák adódhatnak, hiszen nagyban megkönnyíti a választott tisztségviselők visszahívásának lehetőségét.
    

Az első bizalmatlansági szavazásra várhatóan a közgyűlés egyhetes ülésének csütörtöki napján kerülhet sor - közölte a képviselő.
    

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke nyilatkozatában azt hangsúlyozta, a jelenlegi elnök elmozdítását célzó szabály elfogadása "rendkívül komoly aggodalomra ad okot", és "sötét árnyékot vethet" az Európa Tanácsra. Félő, hogy nem megoldja, hanem elmélyíti az intézmény válságát. Az intézmény elveszítheti hitelét, amellyel a jogállamiság és az emberi jogok védelme érdekében a tagállamokkal szemben fel tud lépni - hangsúlyozta a képviselő.
    

A közgyűlés tájékoztatása szerint a bizalmatlansági szavazást lehetővé tevő új eszközre azért van szükség, mert Pedro Agramunt, a közgyűlés elnöke korábban az orosz kormány által biztosított repülőgépen Szíriába utazott, hogy találkozzon és megbeszéléseket folytasson Bassár el-Aszad elnökkel. Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének elnöksége ezt követően áprilisban úgy határozott, megvonja bizalmát Agramunttól.

  • kapcsolódó anyagok
EU
EURÓPA TANÁCS