Módosított idegenrendészeti törvénycsomag - Elfogadta az osztrák parlament a szigorúbb szabályozást

2017.06.29. Jogi Fórum / MTI

Módosított idegenrendészeti törvénycsomagot fogadott el az osztrák parlament, a szabályozás lehetővé teszi a kiutazásra váró menekültek hosszabb fogva tartását, a menedékkérelmi eljárás alatti helyhez kötöttséget és a kiutazást megtagadók esetében a szigorúbb büntethetőséget.

A törvénycsomagot a szociáldemokrata és néppárti kormánykoalíció valamint az ellenzéki Team Stronach pártja szavazta meg. Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) szerint az új szabályzás nem elég szigorú, a Zöldek álláspontja szerint pedig az új rendelkezés "túl messze megy".
    

Aki a beutazáskor vagy az országban tartózkodás alatt hamis adatokat ad meg, a jövőben ötezer eurós büntetésre számíthat. A kiutazásra várók fogva tartása átlagos esetben az eddigi négy hónap helyett hat hónapig tarthat, valamint 14 és 18 év közöttiek az eddigi két hónap helyett három hónapos elzárásra számíthatnak. 
    

A menekültstátusz megtagadása nem a jogerős ítélet után, hanem büntetőjogi felelősségre vonás vagy vizsgálati fogság elrendelését követően történik, továbbá a menekülteket a civil szervezetek közmunkába vonhatják be. 
    

A parlament elfogadott továbbá egy büntetőjogi törvénymódosítást is. Eszerint döntöttek az államellenes mozgalmak, a csoportos szexuális erőszak, a hivatalnokok és a tömegközlekedési járműveken dolgozók elleni erőszakos elkövetők büntethetőségéről is. Ezen utóbbi bűncselekmények akár hat hónapig tartó szabadságvesztést is vonhatnak maguk után. 
    

A szociáldemokrata Otto Pendl a vita során aláhúzta, hogy az egész állam valamint a lakosok érdekében kell cselekedni. A szabadságpárti Walter Rosenkranz meglátása szerint a törvénymódosítás nem fog változtatni a menekültekkel és a bevándorlókkal kapcsolatos problémákon, és az osztrák lakosság hatékonyabb védelmét szorgalmazta. Kiemelte: a szexuális erőszak nem szabad, hogy a mindennapok része legyen, szerinte nem így képzelhető el egy multikulturális társadalom.  
    

Alev Korun zöldpárti képviselő szerint a törvénymódosítás üzenete, hogy Ausztria nem akarja a menekültek beutazását, azonban ha itt vannak, akkor "a lehető leggyorsabban el akarja vinni őket" az országból.

  • kapcsolódó anyagok
BÜNTETŐJOG
JOGALKOTÁS
AUSZTRIA