Alkotmányossági kifogást emelt a leváltott román kormányfő - Nem tartották be véleménye szerint a szavazás titkosságát

2017.06.29. Jogi Fórum / MTI

Az alkotmánybíróságnál panaszolta be Sorin Grindeanu román ügyvivő miniszterelnök a parlamentet, arra hivatkozva, hogy a - kormánya bukását eredményező - bizalmatlansági indítvány elbírálásakor nem tartották be a szavazás titkosságát.

A korlátozott jogkörökkel még hivatalban lévő román kormányfő szerint emiatt alkotmányos természetű jogi konfliktus keletkezett az államhatalom két ága között. Grindeanu az alkotmánybíróság elnökének írt levelében leszögezte: nem a voksolás eredményének a megsemmisítését kéri, csak arra keres megoldást, hogy a törvényhozók a jövőben megszorítások nélkül, kizárólag a választóik érdekeit és saját meggyőződésüket szem előtt tartva adhassák le voksukat azokban az esetekben, amelyekben a házszabály titkos szavazást ír elő.
    

Grindeanu előző napi sajtóértekezletén úgy vélekedett: a parlament méltóságán aluli volt az a látvány, ahogyan a pártvezetés döntését végrehajtva a Szociáldemokrata Párt (PSD) törvényhozói látható módon adták le szavazataikat, ezt pedig - az esetleges "árulók" leleplezése érdekében - folyamatosan ellenőrizték is az urnák mellé kirendelt PSD-s honatyák.
    

A PSD elnöke ellen lázító Grindeanut a nem magyar kisebbségi képviselők segítségével, csekély szavazattöbbséggel múlt héten buktatta meg az őt januárban tisztségbe juttató szociálliberális kormánykoalíció, miután a pártja politikai támogatásától megfosztott politikus nem volt hajlandó önként lemondani a miniszterelnöki posztról.

  • kapcsolódó anyagok
ROMÁNIA