A lakáshitelezés egyre nagyobb szerepet kap az egyébként is élénk lakáspiacon. A legkeresettebb lakások megvásárlásánál az alkura nem mindig van tér, de azt helyettesítheti a legkedvezőbb lakáshitel. Július elején egy 20 éves futamidőre felvett 10 millió forintos, legalább 10 évig fix törlesztőrészletet biztosító lakáshitel esetén a legjobb ajánlatokkal akár 4 millió forinttal kisebb lesz a kiadás.

A lakáshitelezés bővülése egyre fontosabb tényező a lakáspiacon, amely továbbra is élénknek mondható. Igaz, a lakásdrágulás üteme az idén lassult. A lakáshitelezés pedig emelkedőn van, májusban 59,2 milliárd forint értékben vettek fel lakáshitelt a háztartások, ami 39 százalékos emelkedést jelent tavaly májushoz képest, és a legmagasabb idei érték.

A BankRáció.hu és az ingatlan.com közös elemzése szerint a legnépszerűbb, 20-40 millió forint között hirdetett lakásoknál a fokozott kereslet miatt sok esetben nincs tere a vásárlóknak arra, hogy alkudozzanak. “Ugyanakkor, ha részben lakáshitelből történik a vásárlás, akkor a legkedvezőbb lakáshitelek kiválasztásával összességében a futamidő alatt akár 1-4 millió forintot lehet spórolni azzal szemben, ha egy átlagos hitelt választottunk volna” – mondta Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértője. Az elemzésben szereplő példa szerint egy 35 millió forintos lakás megvásárlásához igényelt 10 millió forintos, 20 éves futamidejű és legalább 10 évig fix törlesztőrészletű lakáshitel esetében július elején is jelentős különbségek voltak a banki ajánlatok között. Kiemeli az elemzés azt is, hogy a lakáshitel egy szolgáltatás, amely lényegében minden banknál ugyanaz, csak a kapcsolódó díjak, kamatok térnek el, éppen ezért fontos a körültekintő választás.

A BankRáció.hu 17 bank ajánlatát vizsgálta meg, a végeredmény szerint a legjobb feltételekkel igényelhető lakáshitelre összesen a 20 év alatt 14-15 millió forintot kell kifizetni, a havi törlesztés pedig 70 ezer forint alatt lesz. Ezzel szemben a legdrágább lakáshiteleknél 20 év alatt közel 20 millió forintot kell a banknak fizetni. Gergely Péter szerint érdemes már a lakásvásárlás előtt felmérni a családi költségvetést, hogy mekkora lakáshitel-törlesztés fér bele, és az internetes hitelkalkulátorok segítségével kiválasztani a legkedvezőbb feltételű lakáshitelt. “Tapasztalataink szerint a legtöbb esetben a hitelfelvevők jelenlegi bankjánál elérhető lakáshiteleknél vannak sokkal jobbak a piacon, de erről nem minden érintett tud, ezért fontos a körültekintő választás” – emelte ki a szakértő.

A BankRáció.hu elemzése szerint a lakáshitelek piacát élénkítheti a fogyasztóbarát minősítéssel rendelkező hitelek elterjedése. A fogyasztóbarát lakáshiteleknek pontosan meghatározott szabályoknak kell megfelelniük: többek között legalább három évig vagy a futamidő végéig fix törlesztőrészletet kell garantálniuk, emellett maximálva van a törlesztőrészletet meghatározó kamatfelár, továbbá a folyósítási díj nem lehet magasabb 150 ezer forintnál. Gergely Péter felhívta a figyelmet arra is, hogy a fogyasztóbarát lakáshitelek megjelenése kedvező hatással lehet a piacra, áttekinthetőbbé teszik a kínálatot, de nagyon fontos, hogy a piacon már most is vannak olyan lakáshitelek, amelyek megfelelnek ezeknek a paramétereknek. Kiemelte azt is, hogy a  hitelfelvételi hajlandóság a lakáspiaci drágulás miatt is fokozódott, sokan ugyanis nem tudják teljesen saját erőből megvalósítani a lakásvásárlást. Az elemzésben szereplő előrejelzés szerint mind a használt, mind a következő időszakban piacra kerülő új lakásoknál az eddiginél komolyabb szerepet kapnak majd a lakáshitelek.