Vita alakult ki az osztrák kormánykoalícióban a néppárt által javasolt biztonsági törvénycsomagról, a szociáldemokraták tiltakoznak többek között az internetes üzenetküldő szolgáltatások rendőrségi megfigyelésének lehetősége ellen – közölték osztrák lapok.

Wolfgang Sobotka néppárti belügyminiszter már korábban benyújtotta a parlamentnek azt a törvénytervezetet, amely alapján a terrorizmus elleni harc érdekében lehetővé tennék az országhatárokon áthaladó járművek rendszámának és adatainak regisztrációját, valamint azok későbbi felhasználását. Továbbá a magáncélú és az autópályákon, a pályaudvarokon és a repülőtereken használt kamerák által rögzített videofelvételeket is felhasználhatóvá tennék a büntetőeljárás során. A tervezetet augusztus 21-ig kell jóváhagyni.
    

A nagyobbik koalíciós partner, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) soraiban egyre több bíráló hangot hallani, amely szerint a biztonsági csomag tervezete “ijesztően” beleavatkozik a jogállamiságba – közölte a Der Standard című osztrák lap pénteken. 
    

Az SPÖ igazságügyi illetékese, Johannes Jarolim szerint elképzelhető, hogy a párt a jelenlegi formájában nem szavazza meg a törvénytervezetet. Elsősorban azt bírálják, hogy a rendőrségnek joga lenne a gyanúsított mobiltelefonjára vagy számítógépére megfigyelő szoftvert telepíteni, így az online címjegyzékeket, elektronikus levelezési elérhetőségeket is ellenőrizni tudnák. Nem értenek egyet azzal sem, hogy nemcsak a gyanúsított, hanem a vele kapcsolatban állók online üzenetváltásait is megfigyelhetnék. Bírálják továbbá azt is, hogy a rendőrségnek joga lenne behatolni lakásokba, hogy ezeket a programokat az eszközökre telepítse. A tervezetet Andreas Schieder, az SPÖ parlamenti frakciójának vezetője is kifogásolta.
    

A kisebbik koalíciós partner, az Osztrák Néppárt (ÖVP) soraiba tartozó igazságügyi miniszter, Wolfgang Brandstetter felszólította Christian Kern kancellárt, az SPÖ elnökét, hogy tegyen rendet pártjában és elképzelhetetlennek nevezte, hogy az SPÖ mérvadó erői osztják Jarolim aggályait.
    

Korábban Hans Peter Doskozil osztrák védelmi miniszter, szociáldemokrata politikus arról beszélt, hogy alapvetően egyetért a biztonsági csomaggal, mindössze technikai módosításokra van szükség – emlékeztetett a Der Standard, amely szerint Doskozil nehéz helyzetben van, hiszen a kancellártól azt a feladatot kapta, hogy a biztonság témáját ne engedje át az ÖVP-nek vagy az ellenzéki Osztrák Szabadságpártnak (FPÖ). 
    

A Die Presse című osztrák lap pénteki száma arról ír, hogy Jarolim szerint Sebastian Kurz külügyminiszter “szégyenletes politikai eljárása” tehető felelőssé a történtekért. Indoklása szerint a néppárti tárcavezető konfliktust akar szítani a kormányban, hogy magát “biztonságpolitikai apostolként” tüntesse fel.
    

A néppárti belügyminiszter, Wolfgang Sobotka szerint aggodalomra ad okot, ha a hónapokon át közösen tárgyalt és jóváhagyásra küldött biztonsági csomagot a “választási küzdelemből fakadó okok miatt” elutasítja a koalíciós partner.  
    

A tervezetet bírálta az Osztrák Szabadságpárt is. A párt szerint a rendszer a keletnémet megfigyelési metódusokra hasonlít, és a néppárt “autoriter gondolkodása” tükröződik benne. Herbert Kickl, az FPÖ főtitkára úgy nyilatkozott, hogy a gyanúsítottak mellett a harmadik személy lehallgatása “túllő a célon” és amennyiben a parlament elé kerül a tervezet, az a jogállamiság végét jelentené.