A román kormány módosítani akarja a fegyveres szervek alkalmazottainak nyugellátását, mivel a jelenlegi rendszer tarthatatlanná vált – erősítette meg Liviu Dragnea, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, a kormánykoalíció vezetőinek ülése után.

Dragnea szerint egyetlen, már megállapított nyugdíj sem fog csökkenni, de azok a katonák és rendőrök, akik a jogszabály hatályba lépése után vonulnak nyugállományba, már nem kaphatnak fizetésükénél nagyobb járandóságot, különleges nyugdíjukat pedig utólag már csak az infláció mértékében növelik, nem pedig minden, az illető ágazatot érintő béremelés alkalmával.
    

A román költségvetésből rohamosan növekvő összeget kell kifizetni a fegyveres szervezetek volt alkalmazottainak különleges nyugdíjaira, és ha nem módosítják a szabályozást, a mostani évi hatmilliárd lej (400 milliárd forint) két éven belül megduplázódhat – ecsetelte Dragnea. A módosításról a PSD elnöke – az újságírói kérdéseket elhárítva – nem akart részleteket közölni.
    

A döntést a kormány fogja meghozni, a parlamentet csak akkor hívják össze rendkívüli ülésszakra, ha ezt egy sürgősségi kormányrendelet megvitatása szükségessé teszi – magyarázta.
    

A bukaresti sajtó szerint máris komoly “vérveszteséget” okozott a különleges nyugdíjak lefaragásának híre: a jogosult rendőrök, katonák és hírszerzők tömegesen kérik nyugdíjazásukat amióta kiszivárgott, hogy szeptember közepétől a nyugállományba vonulók már a jelenleginél jóval kisebb nyugdíjat fognak kapni. A rendőrszakszervezetek tudni vélik, hogy a speciális nyugdíjak legalább 15 százalékkal csökkennek. 
    

Romániában a bírák és ügyészek, a katonák, a rendőrök, a titkosszolgálati ügynökök, a törvényhozók, pilóták, diplomaták, pénzügyőrök és alkotmánybírák kapnak – az illető ágazat számára hozott törvények értelmében – speciális állami nyugdíjat. Lia Olguta Vasilescu munkaügyi miniszter szerint százezer kivételezettnek akkora járandóságot fizetnek, mint a társadalombiztosítási rendszerben lévő négymillió nyugdíjasnak, ezt azonban a statisztikai hivatal az adatok hiányára hivatkozva nem erősítette meg.
    

Carmen Dan belügyminiszter tíz százalékos béremelés ígéretével próbálta hétfőn a rendőrök elégedetlenségét leszerelni, a tömeges nyugdíjazási kérésekkel súlyosbított létszámhiányt pedig, mint mondta, további négyezer állás meghirdetésével akarja pótolni.
    

A Szociáldemokrata Párt béremelések és adócsökkentések ígéretével nyert választást tavaly decemberben, a júniusban elfogadott bértörvényben azonban a közalkalmazotti béremelések nagy részét jövőre halasztották, a miniszterek pedig egyre nyíltabban beszélnek arról, hogy a költségvetési hiány féken tartása érdekében csökkenteni kell az állami kiadásokat.