Az ukrán gázvállalat kárigénye Oroszországgal szemben - A hágai bíróság megkezdte a kivizsgálást

2017.08. 9. Jogi Fórum / MTI

A hágai Nemzetközi Bíróság megkezdte a Naftohaz ukrán állami gázvállalat Oroszországgal szemben, a Krím félsziget önkényes elcsatolása miatt támasztott kárigényének elbírálását - jelentette az UNIAN ukrán hírügynökség a bíróság honlapján közzétett információra hivatkozva.

A Naftohaz keresetében a két ország által korábban megkötött, az egymás területén tett befektetéseket kölcsönösen védő megállapodásokra hivatkozik.
    

Oroszország 2014 tavaszán kebelezte be az Ukrajnához tartozó Krím félszigetet. A terület Oroszországhoz tartozását az Európai Unió tagországai, az Egyesült Államok és a világ többi demokratikus állama sem ismeri el. 
    

A kereset szerint az ukrán Naftohaz a Krím önkényes bekebelezése után elveszített két fúrótornyot, továbbá a hozzáférést a félsziget partvidékénél lévő földgázkészletekhez. 
    

A Naftohaz adatai alapján a Krím elcsatolása a vállalatnak 2014-ben 13,8 milliárd hrivnya, azaz több mint 137 milliárd forint vagyonvesztést okozott. 
    

Ukrajna 2016 szeptemberében fordult a hágai nemzetközi döntőbírósághoz tengeri felségvizeire vonatkozó jogainak védelméért, beleértve a Fekete-, valamint az Azovi-tenger partvidékét és a Kercsi-szorost. A keresetben Ukrajna kártérítést igényel Oroszországtól az elvesztett haszonért, amelyet a megszállt tengeri övezetekben folyó kőolaj- és gázkitermelés hoz, valamint kompenzációt az orosz társaságok által a térségben okozott állítólagos ökológiai károkért.

  • kapcsolódó anyagok
OROSZORSZÁG
UKRAJNA