Magyarországon a jövő év elejéig meg kell születnie annak a jogszabálynak, amely átveszi az Európai Unió utazási csomagokra vonatkozó előírásait – mondta Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) alelnöke.

Kifejtette: a változás fontos eleme lesz, hogy egy esetleges csőd esetén a vagyoni biztosítéknak teljes körű fedezetet kell nyújtania az utazók által befizetett összegekre.
    

A MUISZ alelnöke elmondta, hogy az utazásszervezők – amennyiben forgalmuk növekedését látják – jellemzően maguktól is megemelik a vagyoni biztosíték mértékét.
    

Molnár Judit felidézte, hogy a Green Holidays utak értékesítésekor a cég egyik partnere, az Indulhatunk.hu kijátszotta a jogszabályokat, külön elemeire bontotta az utazási csomagot, ami jogszabályba ütközött, erre a vagyoni biztosíték nem vonatkozik.
    

Hozzátette: az új uniós szabály szerint el kell érni, hogy a foglalásnál kiderüljön az utas csomagot vásárolt-e vagy egyelemű szolgáltatást, hiszen ez utóbbira nem vonatkozik a vagyoni kaució.
    

A Green Holidays Kft. július 2-án jelentette be fizetésképtelenségét, amely miatt egyebek között 569 Törökországban tartózkodó utas hazajutásához a társaság vagyoni biztosítékát szolgáltató Uniqa Biztosító Zrt.-nek kellett segítséget nyújtania. Az Uniqa a biztosítási szerződés feltételei alapján 500 millió forint erejéig teljesíti a Green Holidays irodát terhelő fizetési kötelezettségeket az utasokkal szemben.