Tovább egységesítik a közigazgatás informatikai rendszereit – jelentette be a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. igazgatója Budapesten, a Központosított kormányzati informatikai rendszer bővítése (KKIR3) projekt sajtótájékoztatóján.

Dömötör Csaba közölte, hogy a Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztési Operatív Programból finanszírozott projektet a jövő év végén zárják le.
    

Bogó Viktor projektmenedzser tájékoztatása szerint 2,5 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást kaptak az adminisztratív terhek csökkentése konstrukció keretében. 
    

A konzorciumvezető a NISZ, míg a másik konzorciumi tag, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség minőségbiztosítási szerepet tölt be – tette hozzá.
    

A projekt célja kettős: hatékonyságnövelés és költségcsökkentés – hangsúlyozta Bogó Viktor.
    

Egyszerűsítenék a minisztériumok közötti “hétköznapi” folyamatokat, támogatnák az intézményi integrációkat, miután a kormány tavaly elhatározta, hogy átalakítja az államigazgatási szervezetrendszert, sok háttérintézményt minisztériumokba olvaszt be. 
    

A NISZ-nek fel kellett készülnie erre a feladatra – nyomatékosította.
    

Mivel egyre több az adat, meg kellett oldaniuk, hogy olyan egységes kommunikációs felületet hozzanak létre, amely egyrészt hatékonyabbá teszi a kormányzati munkát, másrészt csökkenti az elektronikus tárhelyek túlzsúfoltságát.
    

Szavai szerint a projektnek – amelynek az előkészítési szakaszát már lezárták – négy, jól elkülöníthető eleme van. Az ellátási környezet korszerűsítése – például egységes minisztériumi felhasználó-kezelés és -kiszolgálás kialakítása, ügyfélszolgálati azonosítási rendszer fejlesztése -, az alkalmazási szolgáltatások modernizációja, a központi infrastruktúra bővítése és korszerűsítése, valamint ügyféloldali fejlesztések – például a hang- és nyomatszolgáltatás  -modernizációja.
    

Az esemény sajtóanyagában azt írták, hogy a Központosított kormányzati informatikai rendszer bővítése (KKIR3) projekt idő- és költségmegtakarítást eredményez a kormányzati intézmények számára. Az elsődleges cél, hogy egységessé váljon a magyar kormányzati informatikai rendszer működése.
    

Ezt elsősorban az e-ügyintézés technológiai hátterét adó informatikai környezet továbbfejlesztésével, az infokommunikációs szolgáltatások korszerűsítésével és egységesítésével, a mindenkori minisztériumi szervezeti változásokat rugalmasan követő infokommunikációs szolgáltatások fejlesztésével éri el.
    

Azt írták, hogy az ügyintézés elektronizálásának térnyerésével egyre több papíralapú folyamatot digitalizálnak, ami ugrásszerűen növeli a mozgatandó, tárolandó adatok mennyiségét. A kormányzati intézményekben jelenleg használt elektronikus kommunikációs formák nem alkalmasak az egyre növekvő méretű állományok, adat-, hang- és képfájlok költséghatékony megosztására, karbantartására és biztonságos tárolására.
    

Ezen feladatok központosított ellátásával jelentős költségcsökkenés érhető el. Emellett az intézményi munkavégzést segítő többféle, de hasonló funkciót betöltő alkalmazás egységesítése is költségmegtakarítást eredményez – jegyezték meg.
    

A projektet a Széchenyi 2020 program keretében valósítja meg a NISZ és a KIFÜ konzorciuma. A megítélt támogatás összege 2,5 milliárd forint, amelyet az Európai Szociális Alap és a magyar költségvetés finanszíroz a Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztési Operatív Program (Köfop), valamint a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (Vekop) keretében.
    

A projektet a tervek szerint a jövő év december 31-én fejezik be – olvasható a közleményben.