Ultraortodoxok katonai felmentése - Az izraeli legfelsőbb bíróság elutasította a törvénykiegészítést

2017.09.13. Jogi Fórum / MTI

Az alkotmánybíróságként is működő izraeli legfelsőbb bíróság elutasította az ultraortodoxok katonai felmentését szabályozó, két évvel ezelőtt megszavazott törvénykiegészítést - jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.

A kérdésben a legfelsőbb bírói grémium kilenc tagja ítélkezett, és nyolcan közülük úgy döntöttek, hogy az ultraortodox pártok koalícióba lépésekor elhatározott törvénymódosítás "alkotmányellenes, aránytalan és károsítja az egyenlőséget".
    

A két éve megszavazott változtatás csökkentette a hadseregbe behívandó ultraortodox vallásosok számát, mégpedig egy korábbi törvény kiegészítéseként, amelyet az előző, ultraortodox pártok nélküli, 2013-05 között működő Netanjahu-kormány hívott életre a vallásosok katonai szolgálatának fokozatos bevezetése érdekében. 
    

Az előző kormánykoalícióban résztvevő centrista Jes Atíd párt nyomására megfogalmazott, a katonai behívást szabályozó törvénykezés fokozatosan emelkedő kvótát megállapítva határozta meg a behívandó ultraortodox - izraeli nevén haredi - fiatalok számát. A törvénynek az volt a célja, hogy ez a rendkívül vallásos életmódot folytató társadalmi csoport is egyre inkább kivegye a részét a közteherviselésből a katonai szolgálat terén. 
    

A 2015-ben létrejött új kormánykoalícióban azonban az ultraortodoxok foglalták el a centrista pártok helyét, és azonnal megszavaztattak egy törvénymódosítást a kvóta csökkentésére, s ezáltal minél több, a tórát tanulmányozó fiatalok felmentésére. 
    

A legfelsőbb bíróság ezt a változtatást szüntette meg, és arra kötelezte az izraeli kormányt, hogy egy éven belül növelje a behívott harediek számát. A grémium a Minőségi Kormányzásért nevű közhasznú civil szervezet beadványa nyomán tárgyalta meg a kérdést. 
    

Az ultraortodox pártok kedd délután kiadott közleményükben elutasították a legfelsőbb bíróság döntését. "Az elidegenedett legfelsőbb bíróság gyűlöli a tóratudósokat. Ami sok, az sok!" - hangoztatták. 
    

"Egyenlőség, uraim, egyenlőség! Katonai, nemzeti, vagy civil szolgálat mindenki számára trükkök és stiklik nélkül"- ezekkel a szavakkal üdvözölte viszont a döntést Cipi Livni, az ellenzékben lévő baloldali Cionista Tábor politikusa. 
    

Az izraeli törvényhozók nem először vallanak kudarcot az ultraortodoxoknak privilégiumokat biztosító bevonulási törvénnyel kapcsolatban. Az izraeli parlament, a kneszet 2002-ben is elfogadott már egy úgynevezett Tal-törvényt a kérdés szabályozására, de később azt is elvetette a legfelsőbb bíróság, mert az sem állt összhangban a törvény előtti egyenlőség alkotmányos követelményével.

  • kapcsolódó anyagok
ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG
LEGFELSŐBB BÍRÓSÁG
IZRAEL