A számvevőszékek egyebek mellett úgy tudnak fellépni a korrupció ellen, hogy mintaadó szervezetként működnek, azaz példát mutatnak más intézményeknek – erről beszélt Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke az ÁSZ közleménye szerint a számvevőszék által szervezett budapesti korrupcióellenes találkozón.

Az ÁSZ elnöke a csütörtökön kezdődött rendezvényen a  korrupció elleni küzdelemben részt vevő intézmények közötti együttműködés fontosságát, illetve a közös álláspont kialakításának a szükségességét is hangsúlyozta. 

A mintegy tíz fejlődő ország kéttucat szakértőjének részvételével zajló budapesti esemény része a számvevőszékek nemzetközi szervezetének fejlesztési kezdeményezése(IDI)által életre hívott korrupcióellenes programnak. 

Az ÁSZ közleményéből az is kiderül, hogy a program keretében Albánia, Grúzia, Jamaica, a Kajmán-szigetek, Kazahsztán, Libéria, Sierra Leone, Tanzánia és Zambia számvevőszékeitől érkeztek szakértők Budapestre. A mintegy két hetes szakmai műhelymunka célja, hogy a résztvevők fejlesszék intézményük korrupció ellen védelmét. 

Az Állami Számvevőszék nagy hangsúlyt helyez az integritás alapú szervezeti kultúra terjesztésére, a közszféra átláthatóságára és az elszámoltathatóság javítására – olvasható az ÁSZ közleményében.

A dokumentumban arra is kitérnek, hogy az ÁSZ 2017-ben már hetedik alkalommal térképezi fel a közintézmények korrupciós kockázatait, és az azokkal szembeni ellenálló-képességüket. Az évenkénti felméréssorozattal az ÁSZ egyedülálló “magyar modellt” alakított ki – tették hozzá. 

Az ÁSZ 2014-es működési megtakarításából 129 millió forintot  ajánlott fel az IDI korrupcióellenes programjainak a támogatására, s ezen keresztül Magyarország a világ mintegy 75 országában járul hozzá a transzparens államműködés fejlesztéséhez – olvasható az ÁSZ anyagában. Ebben arra is kitérnek: a magyar felajánlás a program költségvetésének több mint felét teszi ki.

Dargay Eszter, a Belügyminisztérium főosztályvezetője a rendezvényen elmondta: Magyarországon az utóbbi öt évben olyan átfogó megközelítés vált jellemzővé a korrupció elleni fellépésben, amely a megelőzés és a visszaszorítás közötti egyensúlyra törekszik.

Az IDI programigazgatója, a kameruni Alain Memvuh beszédében szintén a megelőzés fontosságát hangsúlyozta, majd kiemelte: az IDI egyaránt támogatást nyújt tagintézményeinek a nemzetközi standardok átültetése,a szervezetfejlesztés, a személyi állomány tudásfejlesztése, a jó gyakorlatok elterjesztése terén.