Változnak a 3,5 tonnásnál nagyobb gépjárművek jogosulatlan úthasználatára vonatkozó szabályok az e-útdíj rendszerben, vasárnaptól a büntetés megállapításánál figyelembe veszik a jogosulatlan úthasználat óta eltelt időt – adta hírül a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ).

A NÚSZ a honlapján olvasható tájékoztatás szerint a 8 órán belüli jogosulatlan úthasználatra mérsékelt, azon túl normál, további szabályszegések esetén pedig emelt bírságot állapít meg. Az úthasználók tehát kevesebb bírságot fizetnek, ha időben korrigálnak – írták. 

A szolgáltató a belföldi e-útdíj rendszer 6745 kilométer díjköteles úthálózat 110 díjellenőrző portálja, valamint 45 mobil adatgyűjtő járműve segítségével ellenőrzi az úthasználati jogosultságot. A hatóságoknak mérlegelési lehetősége nincs, minden mulasztást kötelezően bírság követ attól függetlenül, hogy az szándékosan vagy tévedésből történt – áll a közleményben.

A NÚSZ felhívja a figyelmet arra, hogy a társaság az elmúlt években több olyan ingyenesen igénybe vehető szolgáltatást vezetett be, amelyek segítséget nyújtanak a járművezetőknek abban, hogy úthasználatukat minél könnyebben és a szabályoknak megfelelően tudják bevallani, valamint védik őket a szabályszegések nem szándékolt elkövetésétől.

A 2015 júliusa óta elérhető bírságriasztás funkció aktiválásával a NÚSZ ellenőrzési rendszere jogosulatlan úthasználat esetén azonnal figyelmeztetést küld a felhasználónak. A riasztás funkciót a fuvarozók által használt gépjárművek 71,5 százalékában aktiválták eddig, tavaly ugyanez az arány még csak 60 százalék volt.

A NÚSZ másik ingyenes szolgáltatása az alacsonyegyenleg-értesítés, amely a felhasználó által meghatározott kritikus szint elérése esetén figyelmeztet, így elkerülhető, hogy ne legyen fedezet a folyamatban lévő fuvarok útdíjának kiegyenlítésére.

Az Európai Bíróság márciusi ítéletében az uniós joggal ellentétesnek találta azt a magyar szabályozást, amely az úthasználati díj megfizetésének elmulasztását úgy bünteti, hogy nem veszi figyelembe a jogsértés súlyát, a szabályok bármekkora megsértése esetén átalányösszegű bírság kiszabását írja elő.