Új székháza lesz az ügyészségnek Kaposváron. A bruttó 3,6 milliárd forintból 2019 tavaszára felépülő ingatlan alapkövét Polt Péter legfőbb ügyész és Szita Károly polgármester rakta le hétfőn.

Polt Péter elmondta: az épület a ma még különböző helyeken működő Somogy Megyei Főügyészség, Kaposvári Járási és Nyomozó Ügyészség, valamint a Központi Nyomozó Főügyészség regionális dolgozóinak biztosít közös, 21. századi munkahelyet.

Ez a fejlesztés évtizedekre, de akár egy évszázadra is megoldja az ügyészség elhelyezését Kaposváron, és megadja a hátteret a magas színvonalú szakmai munkához – jegyezte meg.

A legfőbb ügyész utalt arra, hogy az új székház építése egy 2000-ben kezdődött folyamat része, annak eredményeként a magyarországi ügyészség nemcsak szervezetileg, a munkájában, hanem az infrastruktúráját tekintve is megújuláson megy keresztül. Csak idén Nagykátán, Szigetszentmiklóson, Mosonmagyaróváron és Szegeden avattak új ügyészségi épületet – sorolta.

Megjegyezte, egyre nagyobb a követelmény az ügyészséggel szemben, ennek megfelelni csak korszerű infrastrukturális háttérrel lehet. Példaként az elektronikus ügyintés bevezetését, a szervezeten belüli, a társszervekkel, külföldi szervekkel való kapcsolattartás szükségességét említette.

Horváth Szilárd, Somogy megyei főügyész rámutatott arra, a kaposvári székházépítés az elmúlt száz év legnagyobb ügyészségi beruházása Magyarországon, egyben reményét fejezte ki, hogy a székház Kaposvár egyik legszebb középülete lesz.

Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármester arról szólt, hogy az új ügyészségi épület nagy érték a város egész közössége számára. A Gróf Apponyi Albert utcában megvalósuló fejlesztés nemcsak intézményi voltában, az igazságszolgáltatáson keresztül, hanem városképileg is segít a rend megteremtésében: hozzájárul ahhoz, hogy Kaposvár egy régi területén is elinduljon a megújulás.

Az épület a tervek szerint a három irodai szint mellett pincét, mélygarázst is magában foglal majd, ötvözi a hagyományt és a megújuló arculatot, továbbá ügyfélbarát kialakítású lesz.