Határozatban rögzítette a kormány a közfoglalkoztatás jövő évi céljait – olvasható a Magyar Közlöny legfrissebb számában.

A közlönyben megjelent kormányhatározat szerint elsődleges cél, hogy ösztönözzék az álláskeresők kilépését a közfoglalkoztatásból. Ezt követi a mezőgazdasági idénymunka szezonális munkaerő-szükségletének rugalmas kiszolgálása, valamint az alacsony iskolai végzettségű és a nyílt munkaerőpiacon elhelyezkedni nem tudó álláskeresők hosszabb időtartamú foglalkoztatása.

Célként határozták meg a közfoglalkoztatás számára a természeti és épített környezet védelmét, a kulturális örökség elemeinek megóvását, a gondozatlan sírkertek rekonstrukciójának elősegítését, továbbá a vasúti pályahálózat, illetve az országos közúthálózat környezetének tisztántartását, karbantartását is.

A közfoglalkoztatásnak szerepet szán a kormány az önellátó, önfenntartó települések kialakításában, és a roma lakosság lakhatásának, társadalmi integrációjának elősegítésében is. Ugyanakkor támogatnia kell a büntetés-végrehajtási intézetekből szabadultak társadalmi beilleszkedését, illetve a mezőgazdasági földek és az állami fenntartású közutak közötti külterületen fekvő, állami tulajdonban lévő területek tisztántartását.

A célok között szerepel még a bel- és külterületi közutak, önkormányzati kerékpárutak karbantartása és tisztítása, és a parlagfű elleni védekezés megvalósítása. A kormány a programtól a vidék lakosságmegtartó képességének növelését is várja.

A közlöny szerint a kormány egyetért azzal, hogy a jövő évi járási startmunka mintaprogramokat a mezőgazdasági munkákhoz, a vegetációs időszakhoz igazítva márciusban elindítsák, és a folyamatos működtetést a közfoglalkoztatói igényeknek megfelelően, de legfeljebb 12 hónapon keresztül biztosítsák.