A Btk. módosítása nagy lépés az illegális gyógyszerkereskedelem ellen - Előkészületi tevékenység akár egy évnyi szabadságvesztéssel is büntethető

2018.01.17. Jogi Fórum / MTI

A büntető törvénykönyv (Btk.) módosítása nagy lépést jelent az illegális gyógyszerkereskedők elleni harcban - közölte Dr. Ilku Lívia, a HENT (Hamisítás Elleni Nemzeti Testület) gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője az M1 aktuális csatorna műsorában.

A módosítás alapján 2018. január 1-től az illegális gyógyszerkereskedelemben való előkészületi tevékenység akár egy évnyi szabadságvesztéssel is büntethető - mondta el a szakértő.

Az indoklás szerint a legális ellátási lánc megszakításával forgalomba került gyógyszerek értékesítése büntetendő - tette hozzá.

Mint elmondta: az utóbbi időben Magyarországon illegális módon terjedtek gyógyszerhatóanyagok, és a büntetőjog eddig nem tudta szankcionálni ezt. 

Fontos ez a módosítás, norvég és svéd rendészeti szervek is magyar címkés gyógyszereket fedeztek fel országaik fekete piacán, és erre felhívták a magyar hatóságok figyelmét is - fűzte hozzá.

Egy amerikai felmérés szerint a gyógyszerek tíz százalékát  illegális csatornákon keresztül értékesítik a világon, az európai fertőzöttség ebből 4,4 százalék - jegyezte meg a szakértő.

  • kapcsolódó anyagok
BÜNTETŐJOG
HENT
GYÓGYSZERHAMISÍTÁS