NoMoreRansom - Segítség a zsarolóvírusok áldozatainak - A magyar rendőrség is csatlakozott a nemzetközi projekthez

2018.01.23. Jogi Fórum / MTI

Csatlakozott a zsarolóvírusok áldozatait segítő, NoMoreRansom elnevezésű nemzetközi projekthez a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda kiberbűnözés elleni főosztálya - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kedden a rendőrség honlapján.

A zsarolóvírusok a kártevők azon csoportját alkotják, amelyek zárolják a számítógépeket és a mobilkészülékeket, vagy titkosítják a rajtuk található fájlokat. Ezt követően az áldozat csak váltságdíj megfizetése ellenében férhet hozzá az adataihoz. A titkosítás feloldására azonban semmiféle garancia nincs, ezért sosem ajánlott fizetni a zsarolóknak!

A  NoMoreRansom projekt célja a kiberbűnözők által a zsarolóprogramokkal megkárosított áldozatok támogatása a https://www.nomoreransom.org/hu/index.html weboldalon keresztül - olvasható a közleményben. 

A portálon egyes ismert zsarolóprogramok dekódolására alkalmas eszközök találhatók, továbbá tippek és tanácsok olvashatók, hogy minél kevesebben váljanak áldozattá. A honlap közvetlen kapcsolatot biztosít az európai uniós tagállamok rendőri hatóságaihoz.

Hozzátették: a kezdeményezés az uniós rendőrségi együttműködési szervezet (Europol) számítógépes bűnözés elleni európai központja, a holland rendőrség és további két, magánszektorban tevékenykedő partner összefogásában valósult meg, ahhoz több más európai ország mellett Magyarország is csatlakozott, így magyarul is elérhetők a legfrissebb tartalmak.

  • kapcsolódó anyagok
INTERNET
BŰNÜLDÖZÉS
RENDŐRSÉG
KIBERBŰNÖZÉS